2019. szeptember 7., szombat

A KONZERVATÍV ÉRTELMISÉG KIFAROLÁSA A KÖTCSEI SÁTORBÓL 3.

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: GULYÁS BALÁZS
2019.09.07.


A nyár folyamán több véleménycikkben fejthettem ki lapunk, a Magyar Hang hasábjain azon meglátásomat, miszerint a Fideszt a hagyományos és évtizedeken keresztül kitartó értelmiségi hátországa, amely jellemzően klasszikus konzervatív, polgári értékeket valló tudósokból, művészekből, közéleti szereplőkből, újságírókból állt, elhagyta. (A konzervatív értelmiség kifarolása a kötcsei sátorból; a „A konzervatív értelmiség kifarolása a kötcsei sátorból 2.”) Ennek okait is kifejtettem: a Fidesz eltávolodott a jobbközép értékrendtől, jobbszélre tolódott, kormányzása során leépítette a jogállamot, és soha nem látott mértékű korrupciót valósít meg.

És hogy mi történt a Fidesz pártolásával felhagyó konzervatív írástudókkal? Ez a szcéna pezsgőbb, mint valaha. Fórumaink, szellemi műhelyeink alakultak, az ehhez a közeghez tartozó újságírók ugyan nehéz körülmények közepette, de annál nagyobb szellemi szabadságban gyakorolják a túlélést. A múlt héten ez, az általam „a polgári Magyarország árvái” néven azonosított közeg adott egymásnak randevút Marcaliban.

Sokan voltunk és sokfelől érkeztünk: a fideszes holdudvar korábbi meghatározó entellektüeljei mellett LMP-s és jobbikos országgyűlési képviselők, a Márki-Zay Péter körül gyülekezők, a Csengey Dénes Kör fiatal konzervatív értelmiségijei és jobboldali, kormánykritikus újságírók vettek részt az első alkalommal megrendezett Marcali Dispután, amelyen a legnagyobb hatást talán Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspök, valamint Király Miklós tanszékvezető egyetemi tanár előadása váltotta ki. Ám a legfontosabb ezen a napon a puszta tény volt, hogy a polgári Magyarországban hívők leadták első életjeleiket a politikum terepén is, és megindultak azon az úton, hogy a különböző konzervatív, Fidesz-kritikus műhelyek egyesítsék erejüket. Nem hajlandók feloldódni a balliberális oldal által dominált összellenzéki „melting pot”-ban, és nagyon is fontosnak tartják, és ezért tenni is hajlandók, hogy a mérsékelt jobboldali ideák újra megjelenjenek Magyarország politikai porondján.

Mi is komolyan gondoljuk azokat az értékeket, szimbólumokat, ethoszt, amelyet a Fidesz már csak az országos méretű mutyiütemterv elfedésére használ. A Fidesz és a Haverok Kft. csupán fügefalevélként használja azokat a dolgokat, amelyek nekünk igazán számítanak. Éppen ezért nagyobb a dühe a kormánykritikus jobboldaliaknak a Fidesz felé: a mi szent értékeinkkel játszadoznak, használják nagyon is hétköznapi, profán és bűnös céljaikra: a pénz iránti csillapíthatatlan vágyuk kielégítésére. És nem, erre nem érv az a sokat hallott válasz, hogy „legalább nem a kommunisták lopnak”. Ez fából vaskarika. Miképpen lehetne igazolható egy olyan keresztény értékekre hivatkozó politika, amely a korrupció természetessé tételére épül?...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.