2019. szeptember 7., szombat

HA MÁR A KORMÁNY NEM TESZI, ISMÉT A SZÜLŐK MÉRIK FEL, MILYEN PROBLÉMÁKKAL KÜZD AZ OKTATÁS

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2019.09.07.


Második alkalommal indít online szülői felmérést a Szülői Hang, hogy pontosabb képet kapjunk a közoktatás három aktuális problémájáról: a tanárhiányról, a nyelvoktatás minőségéről és a diákok túlterheltségéről – erről közleményt adott ki pénteken a civil szervezet, amelyet önkéntes szülők hoztak létre 2016-ban a közoktatásban tanuló gyermekek és szülők szempontjainak érvényesítése céljából.

Mint írják, a szülők körében gyűjtött véleményekkel pótolni kívánják a hiányzó adatokat abban a reményben, hogy a problémák mértékének és a változások tendenciáinak bemutatása végül „érdemi kormányzati lépésekhez” vezet. A felmérést azért indítják, mert a tanév kezdetével ismét szembesülhettek a szülők a közoktatás hiányosságaival, de a kormányzat eddig érdemben nem reagált a problémajelzésekre.

A kérdőívet készítő civilek arra is kitértek röviden közleményükben, hogy miért fontosak szüli nézőpontok a három érintett nagy problémakörben.

A gyermekek túlterheltsége kapcsán azt írják, a lexikális ismeretek magolása mellett a gyermeknek nem jut ideje és lehetősége az összefüggések megértésére és az önálló gondolkodás fejlesztésére. A felmérés részletesen felméri ezt a problémakört annak fényében, hogy a küszöbönálló új Nemzeti alaptantervnek (Nat) a Szülői Hang szerint elvileg lehetősége lenne hatékonyan kezelni a túlterheltség kérdését.

Az új alaptantervet számos kritika érte, ezekről itt írtunk bővebben. A Nat következő verziója Kásler Miklós szeptember 1-jei bejelentése szerint már jövőre bevezetésre kerül.

A nyelvoktatás helyzete a Szülői Hang szerint különösen kritikussá vált annak fényében, hogy a kormány az idei tanévtől nem engedi egyetemre jelentkezni azokat, akik a középiskola végéig nem szerzik meg a középfokú nyelvvizsgát. A felmérés feltérképezi a nyelvoktatás minőségét: mennyire jogos az az elvárás az iskolai nyelvoktatás színvonala mellett, hogy a gyerekek az iskolai felkészítés alapján nyelvvizsgát tegyenek? Emellett a felmérés rákérdez arra is, jó ötletnek tartják-e a szülők, hogy kétszer kéthetes külföldi nyelvtanfolyamokkal segítse elő a kormány a gyerekek nyelvtanulását...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.