2019. szeptember 14., szombat

A KUTYAVIADAL SEMMI AHHOZ KÉPEST, AMIKOR GAZDASÁGPOLITIKUSOK UGRANAK EGYMÁSNAK

HVG ONLINE / GAZDASÁG
Szerző: FARKAS ZOLTÁN
2019.09.14.


Durván nekiment Varga Mihály pénzügyminiszternek Matolcsy György jegybankelnök, amivel a korábban megindult üzengetést koronázta meg.

„Stabil, kiszámítható árfolyamra” van szükség – érvelt Varga Mihály pénzügyminiszter múlt szombaton Nyíregyházán, a Magyar Közgazdasági Társaság szokásos vándorgyűlésén. A közönség felszisszent: értette, hogy az üzenet fő címzettje Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, aki két nappal korábban ugyanott a forint árfolyamát csak mellékesen hozta szóba. Amikor a globális válságjelenségek felsorolásakor Argentínát említette, megjegyezte ugyan, hogy még az oly távoli ország pénzügyi krízise is hat a forintra, de a monetáris politika és az árfolyam összefüggéseinek taglalásától eltekintett.

A sorok közti olvasásra visszaszokott újságírók rögtön megnézték, vajon a Varga-beszéd hivatalos összefoglalójában benne van-e a forintra vonatkozó megjegyzés, vagy csupán a hely szelleme ihlette erre a pénzügyminisztert. Árnyalatnyi különbséget láttak: a közleményből a „stabil” szó kimaradt, és csupán annyi szerepelt, hogy „a forintárfolyamnak kiszámíthatónak kell maradnia”. Amit úgy is lehet érteni, hogy az árfolyam kiszámíthatóan tovább gyeng
ül...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.