2019. szeptember 4., szerda

APRÓPÉNZ A REZSIUTALVÁNY AZ ELLENZÉKBEN ÍGÉRT 14. HAVI NYUGDÍJHOZ KÉPEST

24.HU
Szerző: TAMÁSNÉ SZABÓ ZSUZSANNA
2019.09.04.


A Fidesz a 2006-os választás előtt azzal kampányolt, hogy bevezetné a 14. havi nyugdíjat is. A Fidesz 2010 óta kormányon van, de nem tett lépéseket még a 13. havi nyugdíj visszaállítására sem. Olcsóbb megoldást talált régi kampányígéreténél: egyszeri 9000 forintos juttatással, a rezsiutalvánnyal kevesebb mint harmincadannyit szán arra, hogy emlékezetbe véssék, kire is kell majd szavazniuk a nyugdíjasoknak az októberi önkormányzati választáson.

Talán már feledésbe merült, de a 2006-os országgyűlési választás előtt az akkor ellenzékben lévő Fidesz (tanulva az MSZP-től) előhúzta a nyugdíjas kártyát. Törvényjavaslatot adtak be, hogy 2007 januárjától legyen 14. havi nyugdíj is, ne csak 13. havi.

Ahogy korábban a Fidesz tartotta felelőtlennek a szocialistákat, amikor bevezették a 13. havi nyugdíjat, úgy a kormányon lévő szocialisták is hasonlóan vélekedtek a 14. havi nyugdíj ötletéről, és lesöpörték az asztalról. Aztán keményen közbeszólt a világválság, így 2009 közepétől a baloldali kormány megszüntette még a 13. havi nyugdíjat is. Egyúttal az akkor elérhetetlennek tűnő 3,5 százalékos gazdasági növekedéshez kötve elfogadták a nyugdíjprémium koncepcióját. Jó áttekintést ad a folyamatról a Népszava korábbi cikke.

A 14. havi nyugdíjról szóló javaslat után tíz év telt el, mire a kormány valamilyen plusz juttatással fejelte meg a nyugdíjakat. A nyugdíjasok és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők kaptak párszor Erzsébet-utalványt, ezekben a napokban pedig összesen 9000 forint értékű rezsiutalványt kézbesítenek nekik. Kétszer, 2017-ben és 2018-ban volt nyugdíjprémium, és a GDP-előrejelzések szerint az idén is lesz. De ezek meg sem közelítik a kéthavi plusznyugdíjat.

Plusz egy-két havi nyugdíj helyett eseti juttatások...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.