2019. szeptember 7., szombat

ELNYELT ÉLETÉVEK – MILYEN EREDMÉNNYEL GYÓGYÍT A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY?

168 ÓRA
Szerző: KUN J. VIKTÓRIA
2019.09.07.


Állandó pénzhiány, kórházi adósságok, strukturális és finanszírozási gondok, létszámhiány – ezek az egészségügy folyamatosan napirenden lévő problémái. Legutóbb az Állami Számvevőszék adott lesújtó képet az intézmények gazdálkodásáról. Mindeközben arról, hogy valójában mennyire hatékony az ott folyó munka, és hol milyen eredménnyel gyógyítják a betegeket, vajmi keveset hallani. Miként arról sincs igazán visszacsatolás, hogy a pénzt miként használják fel az intézmények, holott a betegnek, az orvosnak és a finanszírozónak is elemi érdeke lenne, hogy minden forintot a lehető leghatékonyabban költsenek el. Mit lehet tenni?

Átláthatóság és kiszámíthatóság: ez volna a két kulcsszava a hatékonyan és eredményesen működő egészségügyi rendszernek. Egy olyannak, amelynek keretében a pénzek felhasználása és az ott folyó munka eredménye is nyilvános és értékelhető lenne. Egy ilyen rendszer alapján döntésképes helyzetbe kerülhetne a kormány, ahogy a beteg is. A kabinet azért, mert kiderülne, hogy miként költik el a gyógyításra szánt pénzt – még ha GDP-arányosan ez meglehetősen kevés is –, az érintett pedig azért, mert meg tudná mondani, hol szeretne a betegségére megoldást találni. Csakhogy Magyarországon nincsenek meg az alapjai sem az átláthatóságnak, sem a kiszámíthatóságnak.

A források felhasználásáról az Állami Számvevőszék rendszeresen ad ki elemzéseket – legutóbb, ahogy arról be is számoltunk, egészen súlyos megállapításokat tett közzé a kórházak gazdálkodásáról –, de ezekben nyilvánvalóan nem képes figyelembe venni az egészségügy összetettségét, továbbá azokat a sajátosságait, amelyek nagyon eltérnek egy átlagos gazdasági szervezet működésétől. Olyan elemzésnek, visszacsatolásnak azonban szinte nyoma sincs, hogy a pénzt mire és milyen hatékonysággal fordítják, egyetlen átfogó tanulmány kivételével (lásd keretes írásunkat). Az Emberi Erőforrások Minisztériuma korábban megrendelt ugyan egy Mérték című, meglehetősen részletes tanulmányt – ez szintén súlyos megállapításokat tett a hazai egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés akadályairól –, de ennek sem lett semmilyen következménye...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.