2019. szeptember 20., péntek

FELEZŐDHET AZ ÖZVEGYI NYUGDÍJ 64 ÉV FÖLÖTT - ÍME, A FONTOS TUDNIVALÓK

NAPI.HU
Szerző: K. KIS GERGELY
2019.09.19.


A hozzátartozói nyugellátások - özvegyi nyugdíj, árvaellátás, szülői nyugdíj - összegének kiszámításakor közös szabály, hogy azok alapjaként azt a saját jogú nyugdíjat kell alapul venni, amely az elhunyt jogszerzőt a halála időpontjában megillette vagy megillette volna - tisztázta az adózóna.hu. Farkas András nyugdíjszakértő pedig arra figyelmeztet, hogy ha valaki betölti a rá irányadó nyugdíjkorhatárt és igénybe veszi az öregségi ellátást, akkor az addig 60 százalékos mértékű özvegyi nyugdíja feleződhet.

Ha az elhunyt saját jogú öregségi nyugdíjasként hunyt el, a hozzátartozói nyugellátást a jogszerző részére a halála időpontjában folyósított öregségi nyugdíj összegéből kell kiszámítani. A megállapításkor mindenképp különbséget kell tenni a tekintetben, hogy az elhunyt jogszerző a halála időpontjában részesült-e nyugellátásban, nyugdíjszerű ellátásban, avagy sem - írja az adózónán Winkler Róbert tb-szakértő.

Ha a jogszerző halála idején öregségi nyugdíjra volt jogosult, akkor a hozzátartozói nyugellátás megállapítása iránti igényeket a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságához kell előterjeszteni.

Más a helyzet, ha az elhunyt jogszerző a halála időpontjában nem kapott semmilyen ellátást, vagy a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaiban - rehabilitációs, rokkantsági ellátásban - részesült. E csoporthoz tartoznak azok a jogszerzők is, akik részére 2012. január 1-jét megelőzően rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjat állapítottak meg, azonban nyugellátásukat 2012. január 1-jétől a halálukig már nem nyugdíjként, hanem rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásként folyósították.

E személyek elhalálozása esetén a hozzátartozói nyugellátás alapja az az elméleti összeg lesz, amely az elhunyt jogszerzőt elhalálozása időpontjában öregségi nyugdíjként megillette volna. Ezekben az esetekben a hozzátartozói nyugellátás iránti igényt nem a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság, hanem az igénylő lakóhelye szerint illetékes kormányhivatal családtámogatási és társadalombiztosítási/nyugdíjbiztosítási főosztálya bírálja el...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.