2019. szeptember 17., kedd

MEGSZÓLALT A KORMÁNY A GYENGE FORINTRÓL

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2019.09.17.


Gulyás Gergely a forint árfolyamának alakulásáról beszélt a Reuters hírügynökségnek.

A kormánynak nincs árfolyamcélja, azonban a jelenlegi forintárfolyam nem veszélyezteti a magyar gazdaságpolitika sikerét - mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Reuters hírügynökségnek hétfőn. A forint árfolyamának gyengülése élénkítheti az exportot - tette hozzá a miniszter.

A forint az elmúlt hetekben tartósan 330-as szint felett mozog az euróval szemben, és többször is történelmi mélypontra zuhant.

Varga Mihály pénzügyminiszter az MKT vándorgyűlésén egy hete hangsúlyozta, hogy a jelenlegi világgazdasági helyzetben, amikor romlanak a globális növekedési kilátások, akkor "kiszámítható, stabil" forintárfolyam kell. A befektetők számára egy komoly aggodalom, ha nem stabil a deviza, és a munkavállalók bérnövekedése is elveszik, ha leértékelődik a forint - tette hozzá.

Matolcsy György MNB-elnök egy cikkben reagált Varga szavaira, amelyben ezt írja: "miniszterünk szerint a forint árfolyamának stabilnak kell lennie. Mi lenne a miniszter szerint a stabil árfolyam: 330/320/310 vagy 300 forint/euró, esetleg 240 forint/euró, mint 2008 tavaszán?"

Többek között hangslúlyozta, hogy "szemben a pénzügyminiszterrel, a magyar jegybanknak nincs árfolyam célja, mert tartja magát az MNB törvény előírásaihoz. A teljes árstabilitást őrzi, ráadásul másokkal szemben eléri inflációs célját."...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.