2019. szeptember 17., kedd

NEM CSAK "MEGJELENÍTÉSI ZAVAR" - TOVÁBBRA IS SÚLYOS PROBLÉMÁK VANNAK AZ NVI VÁLASZTÁSI OLDALÁN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: GULYÁS ERIKA
2019.09.17.


Nemcsak a hétvégén, még tegnap is akadozott a valasztas.hu portál, amely olykor továbbra is lefagy vagy keveri a jelölteket.

Hétfőre sem sikerült elhárítani a technikai gondokat a valasztas.hu oldalon, tegnap is többször rossz adatokat adott ki a rendszer az önkormányzati választás véglegessé vált jelöltjeit keresve, és volt, hogy semmiféle információ nem jelent meg. A hiba korántsem példa nélküli: már a hétvégén is voltak hasonló gondok, ráadásul a korábbi választások idején sem volt hibátlan a Nemzeti Választási Iroda (NVI) által működtetett oldal.

A rendszer a 2014-ben és a tavalyi parlamenti választáson is katasztrofálisan működött. 2018 áprilisában a szavazás napján gyakorlatilag leállt. Át kellett állni egy sokkal kisebb adatbázishoz hozzáférést biztosító technológiai megoldásra és a teljes rendszerhez csak egy hét elteltével lehetett ismét hozzáférni. Listár Dániel, az NVI kommunikációs vezetője szerint nem volt szó összeomlásról, csak lelassult a rendszer, azóta pedig fejlesztették és tesztelték a rendszert, hogy folyamatosan tájékoztatni tudják a lakosságot. 

 A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) tavaly választási kifogást nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottságnak, és kérte annak megállapítását, hogy az NVI jogellenesen nem biztosítja az informatikai rendszer hibátlan működését, elérhetőségért. Szabó Attila, a jogvédő szervezet munkatársa lapunk kérdésére most felidézte, hogy az országos listát állító pártok képviselőivel felduzzasztott NVB meg is állapította a jogsértés tényét és eltiltotta az NVI-t a jogsértő magatartás folytatásától. Hétköznapi nyelven ez azt jelenti, hogy az irodának biztosítania kellene az információszerzés lehetőségét a választópolgárok és a jelölő szervezetek számára egy hibátlanul működő portállal, s ha ezt képtelen megtenni, akkor jogsértést követ el. A mostani fennakadások miatt mégsem fordultak a jogvédők az NVB-hez, mert az önkormányzati választás előtt a Fidesz által jelölt és megválasztott tagok mellé csak a szintén kormánypárti túlsúllyal működő parlamenti frakciók delegáltjai ülnek a bizottságban, így szinte elképzelhetetlen egy újabb elmarasztalás...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.