2019. szeptember 24., kedd

ÖNKORMÁNYZATI VEZETŐ VOLT CÉGTÁRSA KAP MILLIÁRDOS MEGBÍZÁST

24.HU
Szerző: BAKSA ROLAND
2019.09.24.


Miután egy régi fideszes káder fontos posztot kapott Budafokon, egykori cégtársának sikerszériája is beindult. A korábban a kormányban és a főváros egyik cégénél is dolgozó Wohner Zsolt szerint ez csak véletlen. Az viszont biztos, hogy az útfelújítások több részre bontásával sikerült elkerülni a nyílt közbeszerzési versenyt.

Gőzerővel dolgoznak Budapest XXII. kerületében, Budafok-Tétényben az útépítők, az önkormányzati választási kampány finisében vagyunk. Közel 40 utcát aszfaltoznak le.

A kormány tavaly ősszel 10 milliárd forintot különített el arra, hogy Budapesten a még meglévő földutakat szilárd burkolattal lássák el. A pályázati pénzből Budafok-Tétény bő 1,1 milliárd forintot kért és kapott. Úgy számolt az önkormányzat, hogy ehhez hozzátesznek 135 millió forint önrészt, és ez elég lesz a teljes munkára.

Tévedtek. Kiírták a közbeszerzéseket, a nyertes ajánlatok összege bruttó 1,7 milliárd forinton is túl van, azaz 435 millióval drágább a projekt, mint ahogy eredetileg becsülték.

A legnagyobb nyertes pedig egy olyan cég, amelynek tulajdonos-ügyvezetője jó ismerője az önkormányzat városfejlesztési és -üzemeltetési irodája vezetőjének.

A Nova Bau Hungary Kft. vitte el a megbízások csaknem kétharmadát, bő 1,1 milliárd forint az általuk elnyert munkák értéke. A második legtöbbet nyerő cég ennek a felét, a harmadik vállalkozás csupán pár tízmilliót zsebelhet be. Volt egy negyedik aspiráns is, ő nem kapott semmit.

Tizenkét vállalkozást kért fel az önkormányzat, hogy tegyen ajánlatot, de nyolc egyáltalán nem mozdult. Minden felújítandó útra külön kellett ajánlatot adni – volt, hogy csak két cég akart leaszfaltozni egy utcát, a másikat három, megint másikat négy, a Nova Bau viszont mindenhol versenybe szállt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.