2019. szeptember 24., kedd

ROMOLHAT A CSALÁDOK HELYZETE, HA MÉG NEM IS GONDOLJÁK - A SZÁZADVÉG IS LÁT KOCKÁZATOKAT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.09.24.


A magyar háztartások anyagi helyzetéről megjelent legfrissebb jelentés szerint a Fizetőképességi Index a korábbi csúcsok után határozottan csökkent. Ez a mutató azt jelzi például, hogy a családok mennyire képesek fedezni kiadásaikat. A GKI konjunktúra-indexe közben két és fél éve nem látott szintre esett vissza. Ezen belül azonban a lakosság még a korábbinál is optimistább.

Az idén 15 százalékkal esett az Intrum Fizetőképességi Index (IFI) – derült ki a behajtó cég jelentéséből. Az IFI értéke az elmúlt időszakokban csúcsokat döntött, 2018 utolsó negyedévében 54,68, az idei első negyedévben 59,5 ponton állt. Az IFI idei második negyedéves értéke azonban már csak 50,8 pont lett. Ez a mutató azt méri, mennyire képesek fedezni kiadásaikat a háztartások, mennyi pénzt tudnak félretenni vagy fogyasztási cikkekre költeni. Minél nagyobb az index értéke, annál nagyobb elkölthető jövedelemmel rendelkeznek a háztartások.

Felfalusi Péter, az Intrum vezérigazgatója hangsúlyozta: friss számaik alátámasztják azokat a prognózisokat, amelyek szerint a növekedés lassulására számíthatunk a következő években. Nem zárta ki azonban, hogy addig még akár újra javulhat is a mutató. A mostani romlás mögött ugyanis a behajtócég szerint nemzetközi folyamatok és a hitelállomány növekedése áll. Utóbbit amúgy még üdvözlik is (nem csoda, végső soron ez hozhatja majd a társaságnak az újabb üzleteket). Mint leírták: ez az Intrum kutatása szerint nagyrészt annak köszönhető, hogy a lakosság jelentős része visszafizette korábbi tartozásait, és ismét hitelképessé vált...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.