2019. október 6., vasárnap

A MAGYAR NARANCS 2019 / 40. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE

MAGYAR NARANCS
Szerző: Magyar Narancs 
2019.10.03.



MaNcs 31. évf. 40. sz. (2019. 10. 03.)

Interjú
„Tűzbe teszem a kezem”Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt

Interjúnk napján jelent meg az a hangfelvétel, amelyen Karácsony Gergely a zuglói szocialistákkal elmérgesedett viszonyáról, fenyegetésekről és saját zsarolási potenciáljáról beszél. A jelölt szerint a fideszes módszerek csak felrázzák az ellenzéki szavazókat, különben is szűkül az olló közte és Tarlós István között. Karácsonyt arról is kérdeztük, hogyan haladná meg a NER-t.


VÉLEMÉNY

Orosz Ildikó: Így ne
Vári György beismeréséhez

Vári György irodalomtörténész, volt képviselőjelölt, újságíró és lapunk egykori munkatársa a múlt héten Facebook-oldalán tette közzé, hogy tizenöt évvel ezelőtt középiskolai tanárként visszaélt hatalmi helyzetével és diáklányokkal érzelmileg és szexuálisan kihasználó, bántalmazó viszonyt folytatott, amelyért vállalja a felelősséget és bocsánatot kér.
Uitz Renáta: Az álcát lerántják
Bíróságok az önkény ellen – Angliában és Amerikában

Az angol alkotmányos működés elég archaikusnak tűnik ahhoz, hogy sokan egy kosztümös kalandfilm komolyságát tulajdonítsák neki. És mégis, az, ami Albionban történt a minap, reményekre indíthatja az illiberális politikai ügymenet képmutató mindennapjaitól megfáradt olvasót.

Várhegyi Éva: Ekotrip
Ki az úr a házban?

Az éles hangnem alapján azt hihetnénk, Matolcsy György és Varga Mihály nyilvános vitája pusztán személyes konfliktus, amely mögött hatalmi harc áll, megspékelve a habitusbeli különbségekkel.

Egotrip extra
Kifutó széria
– Keleti kilátások revisited –

Ebben a szép és modern, minden igényt kielégítő intézményben, ahonnan egy kisimított sajtpapíron tudósításomat adom, egyenként rajzolva meg a betűket, mint elsőben, szépen dolgozz, ne pacázz, fiam, meghalni és meggyógyulni egyaránt öröm lehet.

A szerk.
A Balkán leárazása

Jelen vezércikkünk két részből áll, az elsőben Trócsányi László kiszekírozásáról fogunk lamentálni.

A szerk.
Mit mondott Karácsony?

Mi is a baj Karácsony Gergely „kiszivárogtatott” szövegével?

POLITIKA

Lakossági tiltakozás a Belgrád–Budapest vasútbővítés miatt
Robog, tán a kertek alatt

A 750 milliárdosra tervezett gigantikus vasútbővítésnek nem mindenki örül a Budapest–Kelebia vonalon. Tucatnyi Pest megyei lakossal beszéltünk, akik aggódnak ingatlanjaik miatt, amelyek közelében Mészáros Lőrinc érdekeltsége építhet hamarosan új sínt a kínai exportnak.

A nagy fővárosi fásítás
Betonba zárva

Tarlós István budapesti faültetési akciójáról korai lenne győzelmi jelentést írni. A szakemberek szerint az első három évben fokozott figyelemmel kell gondozni a fákat, ha ez elmarad, könnyen elpusztulnak. Ráadásul a zöldebb Budapestért nem csak fákat kellene ültetni.

KULTÚRA

mi a kotta?
Őkegyelmessége

rés a présen
„Rachmaninov az
Szabó Marcell zongoraművész

Lemez
Anne-Sophie Mutter, John Williams: Across the Stars

Lemez
M83: DSVII

HANGADÓ - Opera
Monteverdi és társaMonteverdi: La favola d’Orfeo

Mi tagadás, Budapesten vajmi ritkán válik igazán fontos eseménnyé egy Monteverdi-opera megszólaltatása, de most végre ez is megtörtént.
HANGADÓ - Könyv
Antikarmester
Oplatka András: Zenekar az egész világ – A karmester Fischer Ádám

Hazánkban köztudomás szerint jól terem a gabona meg a tévés tehetségkutató, ellenben szembeötlően gyér a hozam olyan életrajzi kötetekből, amelyek köztünk élő kiválóságok pályafutását beszélik el.

HANGADÓ - Interjú
„Mintha nagyító alatt néznénk egy katedrális homlokzatát”
Ujházy László hangmérnök, zenész, tanár

Össze lehet-e vetni a koncertélményt a zenei felvétellel? Hogyan változik a hangzás az LP-től a CD-n keresztül a Spotifyig? A felvételek nyújtotta esztétikai élményről, az analóg/digitális váltás neuralgikus pontjairól, a zenehallgatási szokásokról beszélgettünk a szakma doyenjével.

HANGADÓ - Lemez
A sas és a galamb
Eötvös Péter: Gliding – Four Works for Symphonic Orchestra

Eötvös Péter 2017-ben két ízben, 2019-ben pedig egyszer koncertezett a Frankfurti Rádió Zenekarával (hr-Sinfonieorchester), saját műveit, illetve a törzsrepertoárhoz tartozó darabokat vezényelte.

HANGADÓ - Interjú
„Olykor szinte fáj”
Nora Fischer énekes

Nehezen besorolható, de hangját és művészetét komoly fórumokon dicsérik, kortárs zeneszerzők komponálnak neki. Nem először énekelt édesapja hazájában, ezúttal Berio Népdalok c. művét adta elő. Az énekessel saját megnevezhetetlen műfajáról, eddigi útjáról, szüleiről és kedvenceiről beszélgettünk.
Interjú
„Hogy elmosódjanak a határok”
Móser Ádám zeneszerző, harmonikás

A ¡Nosnach duó tagjaként játssza saját, francia, zsidó, argentin, balkáni zenék ihlette szerzeményeit. Emellett számtalan zenekarban és stílusban is muzsikál: koncerteken, színházakban, de fellépett már a 47-es villamoson is.

tévéSmaci
Medveránc

Könyv
Salinger Richárd: Erdei jógakaland

Könyv
Hódosy Annamária: Biomozi

Szabad-e megismernünk Réz Pál másik arcát?
A függöny mögött

Első ránézésre is botrányos könyv jelent meg Réz Pálról. A Naplóromok számos kérdést felvet: hol húzódnak a magán­élet és a közélet, az élet és az irodalom határai?

Kiállítás
Bombamáz
Milica Mijajlović kiállítása

A 2013-ban alapított Easttopics nonprofit kezdeményezés a kelet-európai kortárs művészet népszerűsítésére, egy olyan folyamatban lévő projekt, amely közelebb hozza, s egyben hálózatszerűen összefogja a térség államainak (többek közt a volt Jugoszlávia utódállamai, a balti államok, Görögország és Belorusszia) kortárs szcénáit és szereplőit.

Interjú
„Már szorul a hurok”
Rozgonyi-Kulcsár Viktória, a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház ügyvezetője, a Füge Produkció elnöke

A kulturális tao megszűnésének nem egy vesztese van. Bár a Jurányi és a Füge pályázott, máig nem kapott kompenzációs támogatást, s ha kapnak, akkor is csak jóval kevesebb jut nekik, mint amennyi a 2018-as jegybevétel alapján járt volna.
Színház
Nyögte Mátyás
Pozsgai Zsolt: Mátyás és Janus

A sztori, vagyis a nagy király és a nagy költő csúnyán elmérgesedő barátságának históriája ismerős lehet számunkra, méghozzá nem csupán a Hunyadiak korából, hanem Pozsgai Zsolt színháztörténeti közelmúltjából is.

ÉLET + MÓD

chili&vanília
Narancssárga szupererő

étel, hordó
Aranyfolyó

Közterületi zaklatás
Gyalogolni veszélyes

A sötétedés után, egyedül megtett gyalogút nemcsak ijesztő, de valódi veszélyeket is tartogathat a nők számára. A Hazakísérő Telefon nevű magyar kezdeményezés önkéntesei a vonal másik végéről nyújtanak segítséget, de a biztonságosabb hazaúthoz a közlekedési infrastruktúra átalakítására és alapvető társadalmi változásokra is szükség lenne.
A szódások nyomában
Ló már nincs, a cégér maradt

Köztudomású, hogy a viceházmesterben milyen arányban keveredik a bor és a szóda, de a szódavíz sem terem magától – egy régi szakma, a szikvízgyártás mai viszonyait térképeztük fel.

BLOG

Film
Always be my maybe

Film
A fénykép

Film
A Wall Street pillangói

Tévétorrent
Carnival Row

Film
Nincs gyógyulás
François Ozon: Isten kegyelméből

Nem Ozon az első filmes, aki a katolikus egyházat napjainkban súlyosan megrázó pedofilbotrányt tematizálja. Három éve kapott Oscarokat az egész kérdést először a nyilvánosság elé táró oknyomozó újságírókról szóló Spotlight – Egy nyomozás részletei.
Film
Ábrándos szemmel
Tóth Barnabás: Akik maradtak

Mit szépítsük, amit nézünk, valóban egy lányregény. Az Akik maradtak F. Várkonyi Zsuzsa pszichológus Férfiidők lányregénye c. műve alapján készült, és a film rendezője meg is tartja az író állította műfaji kereteket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.