2019. október 6., vasárnap

RÉTVÁRI: LEHETETLEN A VILÁGNÉZETI SEMLEGESSÉG AZ OKTATÁSBAN - A VILÁGNÉZETI SEMLEGESSÉG MINDEN OKTATÁS ALAPKÖVETELMÉNYE - A VILÁGNÉZETI ELFOGULTSÁG A TUDOMÁNYOSSÁG VÉGÉT JELENTI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.10.05.


Rétvári Bence emberminisztériumi államtitkár szerint lehetetlenség a világnézeti semlegesség az iskolában. Szerinte az iskolának egy konkrét világnézetet kell tanítania. Ezzel az elmélettel utolérte mind a szélsőbaloldali, mind a szélsőjobboldali diktatúrák oktatáspolitikáját, amelyek az iskolai oktatást, a tananyagot alárendelik az uralkodó ideológiának. Ez azt jelenti, hogy a tényszerűséget, tárgyilagosságot felváltja az átideologizált tudás, amelyet hozzáigazítanak az állam ideológiai doktrínáihoz.

Ezzel vége az oktatás szabadságának, nyilván ezért központosítanak minden oktatási intézményt az óvodától az egyetemig. A köznyelv ezt nevezi agymosásnak. Rétvári azt is mondta, a pedagógusok továbbképzésén, hogy az iskola feladata a hazafias ember nevelése, aki kiáll a nemzet értékei mellett. Hogy ez egészen pontosan mit jelent, mi a különbség a hazafias gyerek és a nem hazafias gyerek között, azt nem tudjuk. Az sem teljesen világos, hogy az ideológiai nevelésen kívül mivel lehet még hazafiasságra nevelni.

Rétvári szerint a tanárok feladata annak közvetítése a diákoknak, hogy a nemzetben hinni kell, hiszen a mai diákokon múlik az ország jövője. Ez sem világos, hogy pontosan mit takar “hinni a nemzetben”. Az pedig teljesen világos, hogy minden ország jövője a mai diákokon múlik, mert ők lesznek a jövő felnőttjei. De ez a jövő akkor lesz minél sikeresebb, ha a diákok egzakt tárgyi ismereteket, készségeket sajátítanak el, nem ideológiai maszlaggal van tele a fejük, és nem olyan homályos fogalmak mentén tanítják őket, mint a “nemzetben való hit”.

Ellentmondást is vélünk felfedezni a két célkitűzés között, mert a “keresztény” világnézet másfajta hitet követel meg, mint a “nemzetben” való hit. A nemzetben való hit az ország polgárainak képességeibe, az emberi teljesítménybe vetett hit, a keresztény hit ezzel szemben a nemzetek fölött álló, zsidó Messiásba vetett hit. A megfelelő “hitnek” is van szerepe az emberek életében, de az iskola tipikusan nem az a hely, ahol “hitre” kell nevelni a gyerekeket, mert az oktatás a tények világa...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.