2019. október 17., csütörtök

AKI TILTAKOZIK A JOGÁLLAMISÁG KÖVETELMÉNYE ELLEN, AZT KI KELL ZÁRNI AZ EU-BÓL - MAGYARORSZÁG A "JOGÁLLAMISÁG" MEGVÉTÓZÁSÁRA KÉSZÜL AZ EURÓPAI UNIÓBAN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.10.16.


Nincs annál abszurdabb, hogy a magyar igazságügyi miniszter tiltakozik a jogállamiság követelménye ellen az Európai Unióban. Ha egy igazságügyi miniszter nem a jogállamiság és a joguralom pártján áll, akkor mit képvisel az általa vezetett igazságügy? Varga Judit elfogadhatatlannak nevezte, hogy az uniós pénzek kifizetését a jogállamisághoz kötnék. Szerinte egyelőre nincs olyan tervezet, amely a kérdést jogi biztonsággal szabályozná, ez pedig egyértelmű vétót jelent.

Ha Varga Judit nem ismeri a jogállamiság kritériumait, hogyan lehet egy uniós ország igazságügyi minisztere? Ha nem tudja, milyen feltételekhez kötött a jogállamiság, mi ellen tiltakozik? A “jogállamiság” fogalma ellen, amelynek tartalma szerint nincs megfelelően definiálva? Önmagában a jogállamiság gondolata tiltakozást vált ki a magyar igazságügyi miniszterből és a magyar kormányból? Lehet, hogy a jogállamiság követelményeit tételesen fel kell sorolni ehhez a rendelkezéshez, noha az uniós alapszerződés és más alapdokumentumok tartalmazzák azt, és egy miniszternek tisztában kell lennie azzal.

Álláspontja inkább arra utal, hogy az illiberális Magyarország megkérdőjelezi az alapfogalmakat, a jogállamiság tartalmát. Kikezdi a szavak jelentését, és az illiberális rendszer jogállamiságot sértő alapjait akarja elfogadtatni, mint a jogállamiság részét. Ha a kormányzati pénzekkel kitömött Mészáros Lőrinc tulajdont szerez, s “üzleti alapon” zárja be a Népszabadságot, akkor az nem számít a sajtószabadság elleni támadásnak. Varga Judit a “törvényesített” törvénytelenséget akarja a jogállamiság részeként elfogadtatni, de tudja, hogy a javaslat kezdeményezői valódi jogállamiságról beszélnek.

A joggal való visszaélés tipikus esete az egész magyar illiberális rendszer kiépítése és működése. Példa erre a “lex CEU”, ahol törvényt hoztak az oktatási szabadság, a tanszabadság súlyos sérelmére, és elüldöztek egy nemzetközi egyetemet. Ilyen a magyar jogállamiság. A magyar jogállamiság az, hogy Orbán “Majd Hozunk Rá Egy Törvényt Oszt Jó Napot” Viktor testesíti meg a törvényhozó, végrehajtó hatalmat és az igazságszolgáltatást is, de ő maga a sajtó is, mint negyedik hatalmi ág, amely önmagát ellenőrzi (kivétel a korlátok közé szorított félszabad média fügefalevélnek)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.