2019. október 15., kedd

DEMSZKY ELMONDTA, KARÁCSONY HOGYAN KERÜLJE MEG ORBÁNT

KLUBRÁDIÓ / ESTI GYORS
Szerző: DÉSI JÁNOS / KLUBRÁDIÓ
2019.10.14.



Ne számítson Karácsony Gergely a NER jóindulatára, Orbán rendszere meg fogja próbálni kiszárítani az ellenzéki önkormányzatokat, ez a politikájának a lényegéhez tartozik – mondta Demszky Gábor volt főpolgármester. Külföldi partnerszervezetekkel és politikusokkal szövetkezve, például Franz Timmermansszal, azonban Karácsony megkerülheti az Orbán-rendszert, és fejlesztheti a várost. Fontos, hogy nagyon gyorsan felmérje, Budapestnek milyen erőforrásai vannak, és hogy ne hagyja a nyakába varrni a kormány megszorításai miatt esetleg előálló bajokat. Valamint létre kell hozni a szabad városok szövetségét – tette hozzá.

A kampányt követően, lépésváltásra, ha úgy tetszik, lassításra van szüksége a főpolgármester-választást megnyerő Karácsony Gergelynek, mert mostantól nem csak a szavait, hanem elsősorban a tetteit fogják megítélni – mondta Demszky Gábor volt liberális főpolgármester, aki a 1990-től, öt cikluson át 2010-ig töltötte be a posztot. „Versben kampányolunk, prózában kormányzunk” – idézte Demszky Mario Cuomót, New York állam néhai demokrata kormányzóját.

Karácsony feladata, hogy a tettek embere legyen, és újra megteremtse a valódi önkormányzatiságot Budapesten, mert az önkormányzat jelenleg a NER végrehajtó szerve. A legfontosabb pedig, hogy Budapest ismét büszke, nemzetközileg elismert, nagyra becsült világváros – tette hozzá.

A NER fogságából nem szabadulhat

Demszky ugyanakkor riporteri kérdésre válaszolva azt is mondta, nem lát arra esélyt, hogy a kormányzati gépezetnek kiszolgáltatott önkormányzatok kiszabaduljanak a NER fogságából. A volt főpolgármester szerint abból kell kiindulni, hogy akárcsak az 1998-2002 közötti első Orbán-kormány idején – amikor a személyében szintén ellenzéki főpolgármestere volt a városnak – a kormányzati politikai ismét az önkormányzat kiszárítására törekszik. A NER-nek hívott posztkommunista autokrácia természetét ismerve az várható, hogy nem lesz pénz, és a rendszer az önkormányzatok példáján próbálja bizonyítani, hogy az ellenzék kormányképtelen.

Húsz évvel ezelőtt az volt a főváros szerencséje, hogy a privatizációkból adódóan több tízmilliárd forint tartaléka volt, amiből működtetni tudták Budapestet, és beruházásra is jutott. Ez roppant fontos, a főpolgármestertől ugyanis nem csak azt várják, hogy a szabadságról és a demokráciáról beszéljen, hanem elsősorban azt, hogy javítsa a közszolgáltatásokat, hajtson végre beruházásokat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.