2019. október 13., vasárnap

MIRŐL SZAVAZUNK? HOL? MIKOR? KIKRE?

INDEX
Szerző: DULL SZABOLCS
2019.10.13.


Eljött az önkormányzati választás napja, reggel 6-tól este 7 óráig szavazhat ki-ki a főpolgármesterére, polgármesterére, helyi képviselőjére. Pár hasznos tudnivaló a választáshoz.

Miről szavazunk?


Az önkormányzati választáson mindenki arról dönt, hogy a saját települését ki vezesse, a szűkebb lakóhelyének milyen képviselete legyen. Itt nem a parlamenti képviselőről, kormányról, pláne nem Orbán Viktorról szavazunk, hanem polgármesterről, egyéni képviselőről, illetve Budapesten főpolgármesterről, a vidék nagy részén pedig megyei képviselőkről is.

Több szavazás lesz?

Egy szavazás van, de több szavazólapot kapunk. Mindjárt mondjuk részletesebben, de a lényeg: mindenki minden szavazólapon egy ikszet tehet, egy jelölt mellett teheti le a voksát.

Mikor lehet szavazni?

Október 13-án vasárnap, ezúttal is reggel 6 órától este 19 óráig tartanak nyitva a szavazókörök.

Kik szavazhatnak?

Soroljuk:
- minden olyan magyar állampolgár szavazhat, akinek van magyarországi lakcíme;
- és ugyancsak szavazhat az az EU-s állampolgár, aki magyar lakcímre van bejelentve;
- továbbá részt vehetnek a választásban a magyarországi lakóhellyel rendelkező, menekültként, bevándoroltként vagy letelepedettként elismert nagykorú személyek is.

Tehát a magyarországi lakcím a döntő, a határon túl élő és oda bejelentett magyar állampolgárok most nem szavazhatnak. Se levélben, sem máshogy.

Hol szavazhatunk?

Mindenki a saját lakóhelyén, a saját városában, falujában, kerületében szavazhat - jellemzően ugyanabban a szavazókörben, ahol az előző választásokon. A Nemzeti Választási Iroda mindenkinek küldött erről értesítőt augusztusban. Itt megkeresheti, ha nem találja az értesítőt.

És át lehet jelentkezni?

Ha valaki nem a lakóhelyén, hanem a bejelentett tartózkodási helyén akar szavazni, oda előzetesen átjelentkezhetett, és akkor a tartózkodási helyén választhat ma az ott lévő jelöltek közül. (Tehát például egy debreceni állandó lakcímmel rendelkező választó, aki Budapesten egy 11. kerületi tartózkodási helyre van bejelentve, átjelentkezhetett az újbudai jelöltekre szavazni.) Mindezt október 9-ig lehetett megtenni, a választási iroda visszaigazolta annak, aki megtette. De ma már nem lehet átjelentkezni.

Külföldön lehet szavazni? Várni kell a levélszavazatokra?

Fontos, hogy az előbb említetten kívül másfajta átjelentkezés nincs: tehát csak a lakóhelyünk vagy tartózkodási helyünk szerinti szavazókörben lehet ikszelni. Debreceni szavazólapot biztosan nem kap senki Budapesten. Külföldi voksolás és levélszavazás sincsen.

Kire szavazhatunk?

Ez most kissé bonyolult lesz, mert eltérő számú szavazólapot kapunk aszerint, hogy milyen jellegű településen élünk. Nézzük sorban:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.