2019. november 5., kedd

33 ÉRV, HOGY POLT PÉTER MIÉRT REMEK VÁLASZTÁS A LEGFŐBB ÜGYÉSZI POSZTRA

444.HU
Szerző: HORVÁTH BENCE
2019.11.04.


...Arról, hogy Polt Péter eddigi főügyészi karrierje körül milyen botrányok merültek már fel, sok szó esett már. Kis János pár éve jogerősen is pert nyert, miután arról írt 2010-ben az Élet és Irodalomban, hogy Polt „előző hivatali ciklusa idején már bőségesen bizonyította, hogy hivatalát nem pártatlan közszolgaként, hanem megbízója kiszolgálójaként tölti be”. Polt akkor jó hírneve megsértése miatt perelt, de végül a bíróság nem neki adott igazat. 

Így mi most az újraválasztás napjára készülve nem az eddigi kétes ügyeket, hanem Polt Péter kevéssé hangsúlyozott érdemeit szedtük össze, természetesen messze a teljesség igénye nélkül. 

Védi kollégáit a kiégéstől

Mostanra nagyjából tudományos konszenzus van arról, hogy a túl sok munka a testi és lelki egészségünket leginkább fenyegető tényező: sok stressz, az éjszakázás, a monitorok előtt görnyedés súlyos károkat okozhat. Épp ezért egyre több munkahely van, ahol belátták, hogy nincs értelme agyonterhelni a dolgozókat, hosszabb távon is megéri, ha kíméletesen mérik ki az elvégezendő feladatokat. És mintha az elmúlt évtizedben ez a megfontolás bukkant volna fel az ügyészség feljelentési gyakorlatában is. Csak pár példa:
Amikor Polt Péterék újságot olvasnak, akkor éppen nem ügyészek

Ha munka van, akkor viszont munka van

Szó sincs arról persze, hogy az ügyészségnek büdös lenne a munka, hiszen mint ahogy Polt Péter fogalmazott, az ügyészség a magyar jogállam szilárd bázisa. Ezért az elmúlt évekből is számos példát lehetett látni arra, hogy amikor cselekedni kellett, akkor az ügyészség fogaskerekei működésbe lendültek. 

Nem keveri össze a munkát és a magánéletet

A család és a karrier összeegyeztetése sokak számára jelent komoly kihívást Magyarországon. De nem így Polt Péter esetében, aki legfőbb ügyészként teljesen tudta függetleníteni munkáját attól a ténytől, hogy felesége, Polt-Palásthy Marianna éveken át havi ötmillió forintért volt a Magyar Nemzeti Bank személyügyekért felelős ügyvezető igazgatója, illetve Matolcsy főiskolájáról is vitt haza fizetést. (Érdekes véletlen, de Polt Péter frissdiplomás lánya is épp az MNB jogi osztályán talált magának munkát.)

Külön érdekesség, de Polt Péter felesége ellenőrizte a Matolcsy-alapítványok gazdálkodását, mikor elkezdték szórni a pénzt. Polt szerint ez nem valami olyasmi, ami miatt neki le kellett volna mondania:

Eddig sem azon múlt, hogy indult-e eljárás vagy sem, hogy kik vagy kinek a kijei dolgoztak egy adott helyen. Mindenkor a tények és a törvények határozzák meg, miből lesz ügy és miből nem.”.

Az MNB körül 2016-ban kezdtek sűrűsödni a viharfelhők: ekkor derült ki, hogy 250 milliárd forintot játszottak ki alapítványokba, és próbáltak megfosztani közpénz jellegétől, haverokat, rokonokat tömtek állami pénzzel, Matolcsy György jegybank elnök saját szeretőjét tette állásba és egy általa felügyelt bank vezetőjének luxuslakásában lakott máig tisztázatlan körülmények között.

Ez volt az az időszak, amikor egyik nap az ügyészséghez fordultak az MNB ügyei miatt, másnap pedig Polt Péter és Matolcsy György elmentek ebédelni egyet. És mint ekkor írtuk, szinte biztos, hogy törvénysértően gazdálkodtak Matolcsy alapítványai, mégis megúszhatják komoly következmény nélkül. Van ez így.

Polt-Palásthy Marianna idén nyáron amúgy közös megegyezéssel távozott a jegybanktól, hogy aztán augusztus végén Orbán Viktor a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal elnökhelyettesének nevezze ki...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.