2019. november 5., kedd

AZ ORBÁN-RENDSZER LEGFONTOSABB PILLÉRE – POLT PÉTER LEGFŐBB ÜGYÉSZ PÁLYAÍVE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: Átlátszó
2016.06.27.


Áder kádere – nagyjából ebben egyezett segítőink emlékezete, amikor Polt Péter legfőbb ügyész portréjának megrajzolásához kértünk segítséget. A kaméleonok ügyességével alkalmazkodó természetű, még a vele nem rokonszenvezők szerint is korrekt munkatárs és jó szakember Polt karrierje során nem csak valahai pártjának, a Fidesznek köszönhet sokat, de lendített rajta az MSZP-SZDSZ-koalíció is – nem is egyszer. Kulcsszerepe van a NER kiépülésében és működtetésében, eddig mégis alig ismertük őt. Ennek most vége.

A rendszer legfontosabb pillére az ügyészség – Orbán Viktor miniszterelnök talán maga sem tudja, mennyire az őszinte igazságot mondta az ügyészség napján tartott köszöntőjében, két rendfetisiszta körmondat között.

A legfőbb ügyész az ura a demokráciában föltehető legfontosabb kérdéseknek. Ettől a szervezettől, a szervezet szigorú hierarchiája miatt konkrétan Polttól függ, hogy ki kerül bíróság elé, sőt, az is, hogy milyen ügyben nyomoznak egyáltalán. És talán még ennél is fontosabb: az, hogy kicsoda marad ki az elszámoltatásból.

Ekkora véletlen szerencse nincsen. Vagy ha mégis létezik, nagy hálával tartoznak érte mindazok, akik annak idején a legmegfelelőbb embert kasztingolták a legfontosabb szerepre.

Kutakodásainkból az derült ki: a kiválasztás alighanem a kezdetekkor, egy évtizeddel Polt 2000-es első legfőbb ügyészi kinevezését megelőzően megtörténhetett. Az biztos, Polt a kilencvenes évek eleje óta „fontos ember” a Fideszben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése