2019. november 14., csütörtök

ÉS A GYEREKEK ELLÁTÁSÁVAL MI LESZ? - MEGHÚZTÁK A VÉSZHARANGOT A HÁZI GYEREKORVOSOK

NAPI.HU
Szerző: SZEPESI ANITA
2019.11.13.


Miközben a kormány legfontosabb üzenete a családok támogatása és a születésszám növelés, a gondokkal küzdő gyerekorvosi ellátás kormányzati oldalról nem kap megerősítést. A 2020-as költségvetésben az alapellátásra szánt 10,5 milliárdos pluszból szinte semmi nem jut a házi orvosi, házi gyerekorvosi praxisok működtetésére, abból 9,5 milliárdot a fogorvosok finanszírozásának a kiegészítésére fordítanak - mondta egy szerdai háttérbeszélgetésen újságíróknak Póta György, a Házi Gyerekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke.

Rohamosan idősödik, és ebből fakadóan fogyatkozik a házi gyerekorvosi társadalom: az 1500-ra apadt házi gyerekorvosi praxist mára csupán 1400 gyerekorvos látja el, a praxisok 7 százaléka (106 praxis) kiürült, csak helyettesítéssel működik. A régóta megoldatlan strukturális és finanszírozási, egzisztenciális gondok miatt az orvosok egyre motiválatlanabbak, nem látják az alagút végét, a HGYE pedig hiába teszi le minden ciklus döntéshozói elé a konszenzuson alapuló, átfogó javaslatcsomagját a működőképes gyerekellátás érdekében, azzal senki nem foglakozik érdemben - mondta Póta György.

Miközben a kormány egyik legfontosabb üzenete a családpolitika, és a csökkenő szülésszám megfordítása, nincs nyoma a súlyos gondokkal küzdő gyerekellátás megerősítésének. Az elmúlt 4-5 évben 7 százalékkal csökkent a házi gyerekorvosi praxisok száma, s csak azért nem többel, mert egyes önkormányzatok ráébredtek, hogy akár helyettesítéssel is, de támogatni kell a praxis fennmaradását. Ez azonban hosszú távon nem megoldás, már csak azért sem mert a 70 év körüli házi gyerekorvosi gárda már fizikailag sem bírja a plusz terhelést. A finanszírozás is ez ellen dogozik, a helyettes ugyanis nem kapja meg a teljes összeget, így anyagilag is rosszul jár és segítőket sem tud felvenni - hangsúlyozta a HGYE elnöke...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.