2019. november 28., csütörtök

MEGSZOKHATATLAN MAGYAR DOLGOK ÚJRATÖLTVE

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2019.11.27.


Vannak bizonyos dolgok, amikre az ember határátkelőként hazalátogatva rácsodálkozik. A múltkor erről írt Bogdán egy posztot, amire meglehetősen sokan reagáltak. Utána írt nekem egy levelet, válaszul a kommentekre. Most ez következik, de előtte röviden összefoglalom az előző posztot (amit egyébként itt lehet teljes egészében elolvasni.)

Bogdán a nyolcvanas években hagyta el Magyarországot, majd az Egyesült Államokban telepedett le. Azóta is több-kevesebb rendszerességgel hazalátogat, és amellett, hogy a látja, miben fejlődik az ország, az is feltűnő, hogy vannak dolgok, melyek nem változnak és amiket határátkelőként nem is nagyon sikerül megszokni.

#1 Időjárás

Talán a legfontosabb az időjárás. A magyar tél fogcsikorgatóan hideg tud lenni, a nyár pedig fojtogatóan meleg. Átmenet sajnos nincs.

#2 Orvosi ellátás

Sajnos a magyar orvosi ellátás, illetve annak hiánya sok embert elűz az országból a határon túlra vagy annál is messzebbre, ahonnan már nincs visszatérés.

Magyarországi karrierem során csak egyszer voltam kórházban valamikor a nyolcvanas évek elején. Egyetlen éjszaka elegendő volt a diagnózishoz. Ha meg akarok gyógyulni, a siófoki kórházból sürgősen el kell menekülnöm.

A hatalmas kórteremben rajtam kívül még hét ember óbégatott. Illetve reggelre már csak hat, mert a mellettem fekvő idős bácsi elaludt örökre. (...)

#3 A magyar bankrendszer

Sok évvel ezelőtt Magyarországon vezettem egy devizaszámlát. Szerettem volna megszüntetni a magas kezelési költségek miatt. A bankban tudatták velem, hogy egy jelentős „számlazárási díjat” fognak ezért felszámolni.

Ekkor persze kivettem az összes pénzt, és a számlát kiürítve faképnél hagytam őket. (...)

#4 A jobbkéz szabály

Magyarországgal ellentétben az Egyesült Államokban a gyengébbek kedvéért (ide tartozom én is) minden kereszteződés gondosan ki van táblázva. Teljesen egyértelmű, kinek hol kell megállni, és ki mehet tovább megállás nélkül. (...)

#5 Gondozatlan dzsumbuj mindenfelé

Sajnos, ami mindig feltűnik egy hazaérkezéskor az a telekhatárok és útszélek nyakig érő akác sarjas, iszalagos, száraz gyomokkal átszőtt dzsungele. Éles kontrasztban Magyarország kiemelt, szépen karbantartott területeivel és parkjaival, lehangoló látvány az ilyen.”

És akkor az eredeti poszt felidézése után következzen Bogdán kommentekre írt reakciója:...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.