2019. november 28., csütörtök

SZÁZEZREKET SPÓROLHATNÁNAK A CÉGEK AZ AUTÓVÁSÁRLÁSON - A KÖNYVELŐK TÖBBSÉGE TÁJÉKOZATLAN AZ ÁFALEVONÁSSAL KAPCSOLATBAN

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.11.28.


Százezreket, de akár milliókat is spórolhatnának a cégek, ha nem készpénzért vennék meg, hanem nyíltvégű pénzügyi lízinggel finanszíroztatnák a személygépkocsikat. Ráadásul januártól sokkal egyszerűbbé vált az áfa visszaigénylése, a kamattal pedig az adólevonás lehetősége miatt nem is kell számolni. A nagy jelentőségű adminisztratív könnyítés eddig nem hozott igazi áttörést, pedig „NAV-álló” konstrukció is létezik a piacon. Nemcsak a cégek, a könyvelők nagy része sem kellően tájékozott.

Idén januártól jóval egyszerűbbé vált a céges személyautók nyíltvégű pénzügyi lízing díjánál az áfa levonása az áfatörvény módosításának köszönhetően. A magáncélra is használt céges személygépkocsik esetében ugyanis bevezették az 50 százalékos magánhasználat vélelmét, aminek választása esetén az érintetteknek nem kell vezetniük a jelentős adminisztrációs terhet jelentő útnyilvántartást ahhoz, hogy a lízingdíjakban megjelenő áfa felét levonhassák. Elegendő havi egy alkalommal dokumentálni annak tényét – akár egy-egy, a normál üzletmenetben amúgy is elküldött e-mail archiválásával – hogy az adott időszakban a gépkocsi bármilyen mértékben felhasználásra került az üzleti tevékenység kapcsán.

A szakértők arra számítottak, hogy a cégek tömegesen állnak át a készpénzes vásárlásról a nyílt végű pénzügyi lízingre, így ugyanis százezreket vagy akár milliókat is spórolhatnak a levonható és így megspórolt áfának köszönhetően. Az áfa levonására korábban is – 2012 óta – lehetőség volt a cégautók bérleti, operatív vagy nyíltvégű pénzügyi lízingdíjából az üzleti célú használat arányában, ehhez azonban ez év elejéig útnyilvántartást kellett vezetni. Sok céget nemcsak az adminisztrációs teher tartott vissza a lízingkonstrukciótól és az áfalevonástól, hanem annak kockázata is, hogy egy esetleges adóellenőrzés esetén a nyilvántartásba nem köt-e bele az adóhatóság. Éppen ezért jelentett nagy könnyítést az 50 százalékos átalány bevezetése január 1-jétől...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.