2019. november 5., kedd

SANYARÚ HELYZETBEN A NYUGDÍJ ELŐTT ÁLLÓK - A MOSTANI SOKKAL ROSSZABB VILÁG JÖHET

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.11.05.



Az 55 évnél idősebbeknek a nagy munkaerőhiány mellett is nehéz elhelyezkedniük, a romló piaci helyzet is őket érintheti majd a legkellemetlenebbül. Közben a kormány éppen az idén szüntette meg ebben a korosztályban a foglalkoztatás támogatását.

Több olvasó is jelezte az Azénpénzem.hu-nak, hogy a maga részéről nem látja, hogy akkora lenne a munkaerőhiány. Rendre kiderült, hogy az 55 év felettieket szinte sehol sem látják szívesen, még akkor sem, ha közben vannak betöltetlen állások. Nyugdíj előtt még 10 évig kell „eladniuk” magukat a munkaerőpiacon az idősebbeknek, miközben korábban a HR-vezetők körében végzett felmérésből világosan kiderült, hogy határozottan hátrányban vannak az idősebb álláskeresők.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) legfrissebb jelentése eszerint szeptember végén a 25 éven aluli korosztályba 36,8 ezer álláskereső tartozott, az 55 éves és afelettiek száma viszont majdnem ennek duplája, összesen 60,8 ezer fő volt. Utóbbiak adják az álláskeresők negyedét. A szám értékeléséhez pedig érdemes tudni, hogy a sorozatos kudarcok után nagyon sokan fel is hagynak a próbálkozásokkal.

Több munkaközvetítő tuti tanácsként azt ajánlja ennek a korosztálynak, hogy jelentkezésükben ne írjanak életkort, és fényképet se mellékeljenek önéletrajzukhoz. Állításuk szerint a cél annak elérése, hogy legalább egyetlen személyes beszélgetésre sor kerüljön (állítólag ugyanis a valós életkor jelzése után erre csekély az esély), amin a jelentkező képes lehet meggyőzni a cég illetékesét, hogy igenis képes lehet a munkára. Jó tanácsként még azt mondják az érintetteknek, hogy minden esetben hangsúlyozzák: tökéletesen egészségesek. Nem egyszer találkoztunk azzal a tanáccsal is, hogy az idősebb álláskeresők tagadják le korábbi magasabb beosztásukat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.