2019. december 29., vasárnap

HABONY ÁRPÁD DIPLOMATAÚTLEVELE, MŰTÁRGYAK A KARMELITÁBAN, SZENNYEZÉS A MÁTRAI ERŐMŰNÉL – TOP5 ADATIGÉNYLÉSÜNK 2019-BEN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2019.12.27.


Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is rengeteg közadatigénylést adtunk be különböző állami szervekhez változatos témákban. Több alkalommal sikerrel jártunk, és könnyedén megkaptuk a kért közérdekű adatokat, de – szokás szerint – néhány esetben megtagadták az adatgazdák az információk kiadását, ezért az adatvédelmi hatósághoz vagy a bírósághoz fordultunk jogorvoslatért. Összefoglaló a 2019-ben beadott öt legfontosabb adatigénylésünkről.


1, Múzeumi műtárgyak a Karmelitában

Orbán Viktor miniszterelnök és apparátusa 2019 januárjában költözött be a Miniszterelnökség új épületébe, amelyet az egykori Karmelita-kolostorban alakítottak ki. A költözés előtt néhány nappal, december 23-án néhány újságírónak megmutatták az új miniszterelnöki hivatalt, és ezen a sajtóbejáráson hangzott el, hogy az épületegyüttes szőnyegeit az Iparművészeti Múzeumból, a festményeket és szobrokat pedig a Nemzeti Galériából kölcsönözték ki Orbán Viktorék számára.

Ezt követően adataigénylésekkel jártunk utána a részleteknek, így sikerült kiderítenünk, hogy a Szépművészeti Múzeumból 34 festményt és 4 szobrot, a Nemzeti Múzeumból pedig 14 festményt kölcsönöztek ki a Karmelitába a Miniszterelnökségnek. A szőnyegekről egyelőre nem derültek ki részletek, mert az Iparművészeti Múzeum nem adta ki az általunk kért adatokat, és bűnmegelőzési hivatkozva titkosíttatni akarja őket. Közben azonban megtudtuk, hogy a Miniszterelnökség a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft.-től további 40 állami tulajdonú műtárgyat kölcsönzött ki a Karmelitába dekorációnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.