2019. december 14., szombat

NAGY LEVEGŐ, MÍTOSZROMBOLÁS, PALYA BEA

EURÓPA PONT BLOG
Szerző: Európa Pont
2019.12.14.



  Tele van életerővel, tettvággyal, ötletekkel és 
  elvarázsol mindenkit egy perc alatt – az 
  ezerszínű Palya Bea volt a vendégünk, akitől 
  megtudtuk, hogy néha érdemes venni egy(-
  két) nagy levegőt, vagy akár hemperegni 
  meztelenül a hóban. Az énekes-dalszerző 
  egy ideje tanítja is azt, amiben ő nagyon jó: 
  hogyan lesz egy jó ötletből valóság, hogyan 
  építhetjük fel személyes márkánkat – ehhez 
  is jó tippeket kaptunk tőle az est folyamán.

  A sokszínű alkotó: „egyszer csak szűk 

  lett nekem a népzene világa, amire a 
  bölcsőben ringtam


Bea nemcsak dalszerző-énekes – ami korábban kevésbé volt jellemző a női előadók körében –, de írt már könyvet, és tanít is jó ideje. Pályáját népdalénekesként kezdte, de egy idő után azt érezte, a népdalokkal nem tud mindent úgy kifejezni, ahogy szeretné. Ekkor kezdett egyrészt más zenei stílusokkal megismerkedni, és kiírni magából azokat az érzéseket és gondolatokat, amelyek aktuálisan foglalkoztatták. „Én alkalmatlan vagyok egyetlen dolgot csinálni” – bár ezt környezete néha nehezen fogadta, mert – „nincsenek kánonok a sokféleségre, arra, ha ilyen és olyan is vagy”. De ő ilyen, mindent imád, amit csinál: „néha sminkben, néha nem; néha írok, néha éneklek – miért ne?” Ebben a sokféleségben az önazonosság a legfontosabb szerinte. Ettől lesz hiteles és ezt hangsúlyozza diákjainak is.

Gondolatkiáramoltatás és áldozás a mesterség oltárán


Új kurzusán (Szeretem az ötleteim”) azt tanítja, hogyan lehet egy jó ötletből valami maradandót alkotni: tapasztalataira alapozva saját módszertant dolgozott ki, először még csak barátainak, mostanra már szélesebb közönségnek. Fontos önismereti és terápiás funkciója is van tanfolyamának, de emellett kreatív technikákkal és komoly módszertannal is segít azoknak, akik alkotni vágynak. Amikor első gyerekét várta, érezte, hogy ki kell írnia magából. Tudta, hogy ezzel majd megért valamit, és másoknak is segíthet esetleg – végül így lett.

Innovátorként szeret „zavart kelteni” és mítoszokat rombolni, például az ösztönös zseni mítoszát, amely szerint az alkotáshoz „csak” zseni kell, aki ihletett állapotban ontja magából a csodálatos alkotásokat. Szerinte ez nem így megy: fontos az inspiráció és az ihletettség, de neki az működött, hogy megtanulta szüretlenül kiömleszteni, kiáramoltatni magából az érzéseit, gondolatait. „Ha épp az foglalkoztat leginkább, hogy zavar, amit a tükörben látok, akkor arról írok.” De ez sem elég: „amit megtalálsz magadban, azt valamilyen csatornába kell terelni”. Azon túl, hogy ezzel a gyakorlattal sokat megérhet magáról az alkotó, emellett ezen még keményen dolgozni is kell, hogy valami maradandó jöjjön létre. Ahogy ő fogalmaz: „ezután komolyan áldozni kell még a mesterség oltárán”..


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.