2019. december 2., hétfő

ÚJRA ÉL A MOSZKVAI VICC!

444.HU
Szerző: akiraly
2019.12.01.


Vlagyimir Putyin felhívja a Fehér Házat. "Hello, Donald! Beszélnünk kell Ukrajnáról!" "Mi az az Ukrajna" - kérdez vissza Trump, mire Putyin csak annyit válaszol: "Köszönöm, Donald!"

Leon Aron, az American Enterprise Institute oroszkutató részlegének igazgatója osztotta meg ezt a friss, ropogós moszkvai viccet az Atlantic olvasóival. Mint írta, a Szovjetunióban ettől a fajta fanyar politikai vicctől, amit oroszul anyekdotnak neveznek, volt hangos a moszkvai utca, de most Putyin Oroszországában újra él - bár mostanában Putyin mellett Trump is gyakori céltáblája a gúnynak, mert olyan furán rajong Putyinért és hódol be neki. Ezt a viszonyt örökíti meg a remekbe szabott egysoros is:

Trump megkérte Putyint, hogy segítsen neki bebizonyítani, hogy Putyin sosem segített neki.

Vagy az, ami szerint Trump kirúgta az összes titkosszolgálati főnökét, mert ezentúl az értesüléseit egyenesen a forrástól szerzi. Mármint Putyintól.

A Szovjetunióban nevelkedett Aron szerint van összefüggés aközött, hogy ez a fajta vicctípus most újraéled. "Az anyekdot az egyetlen dolog, ami hiányzik nekem a Szovjetunióból" - írta. Fejtegetése szerint ez a fanyar, cinikus humor afféle szelepként szolgál a társadalmakban, ahol nem lehet nyíltan beszélni, ahol a tömegtájékoztatást a kormányzat ellenőrzi, és használja dezinformációk terjesztésére.

A szovjet rezsim alatt a lakosság ezekben élhette ki magát, ezekkel a viccekkel "köptük le az arcunkon taposó csizmát", írta, majd fel is idézte két, a szovjet rezsim képmutatását, brutalitását és szegénységét kifigurázó kedvencét:

Honnan tudjuk, hogy Ádám és Éva szovjet polgárok voltak? Kettejüknek egy almája volt, nem volt egy rongyuk sem, és mégis azt hitték, hogy a paradicsomban élnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.