2019. augusztus 25., vasárnap

EGYRE LÁTVÁNYOSABBAN TÖRNEK BE MAGYARORSZÁGRA A CSEH SZUPERGAZDAGOK

G7.HU
Szerző: FABÓK BÁLINT
2019.08.25.


Pár hete írtunk a lengyel gazdaság magyarországi térfoglalásáról. Lengyelország tíz éve még a kilencedik volt a Magyarországra legtöbbet exportáló országok között, mára viszont fellépett a harmadik helyre. A tíz legnagyobb lengyel érdekeltségű cég négy év alatt megduplázta árbevételét. A bevásárlóközpontokban rendszeresen találkozhatunk olyan lengyel termékekkel, mint a CCC, a Reserved vagy a Zubrowka.

Egy átlagos vásárló számára kevésbé lehet érzékelhető a cseh termékek jelenléte, az itteni cseh érdekeltségek azonban jóval jelentősebbek a lengyeleknél. Csehország lakossága alapján hiába negyedakkora, mint Lengyelország, a legalább egymilliárdos árbevételű magyarországi cégek között mégis közel kétszer annyi cseh érdekeltségű van, mint lengyel (89 vs. 51).

A tíz legnagyobb cseh vállalat forgalma nagyjából kétszer akkora, mint a lengyeleké*. Ráadásul az itteni cseh érdekeltségek között nem vettük figyelembe a legjelentősebb ilyen céget, a tavaly 170 milliárd forintos forgalmú Telenort. Ennek az az oka, hogy a leggazdagabb cseh, Petr Kellner – aki a világ 73. leggazdagabb embere a Forbes szerint 15,5 milliárd dolláros vagyonával – egy holland cégen keresztül tulajdonolja a Telenort...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.