2019. augusztus 25., vasárnap

A FELSŐ TÍZEZER TERMELI ÚJRA MAGÁT, KÖZPÉNZEN…

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: RÁTESI MARGIT
2019.08.23.


Úgy vélem, a jelenlegi magyarországi kormány álságos és hazug intézkedései között a legundorítóbb, amit a gyerekekkel – és persze egyúttal a magyar családokkal – művel.

Miközben tele van az ország mosolygós, fiatal párokat mutató plakátokkal, a kormány segítségét ígérő szlogenekkel, helyzet az, hogy 2010 óta jelentősen csökkent a minden gyermeknek járó normatív támogatás – vagyis a családi pótlékra fordított költségvetési kiadás, aközben immár 360 milliárd forint körül (2017-es adat) költünk ún. „családvédelmi kiadásokra”. A családi pótlék összege 2008 óta – vagyis 11 éve változatlan.

Eközben a mintegy 1,8 millió magyar gyerek közül minden harmadik szegénységben él, minden ötödik pedig a szegénység által súlyosan deprimált körülmények között. (Ez annyit jelent, hogy konkrétan éhezik, és a legszükségesebb ruházattal sem rendelkezik.) Az Unió tagállamai közül csak Görögországban, Romániában és Bulgáriában rosszabb a gyerekek helyzete.

Bár nyilván folyamatosan szükség van a szociális rendszer módosítására, ami ebben az ügyben Magyarországon 2010 óta történik, gyomorforgató. Civilizált államokban természetes, hogy a költségvetésből a közösség támogatja elesettebb, hátrányba került tagjait – főképp a maguk érdekeiért kiállni képtelen gyermekeket, és az őket nevelő családokat.

Szociológusok ”perverz újraelosztásnak” nevezik azt a metódust, amikor a közös pénzekből a regnáló hatalom nem a rászorulókat támogatja, hanem klientúrát épít a maga számára.

Legyünk igazságosak: a korábbi kormányok sem tudtak maradéktalanul megbirkózni a feladattal. „Ha van társadalmi botrány, akkor az, hogy a felső tízezer termeli újra magát, közpénzen.” – mondta 2006-ban az akkori miniszterelnök. (Az idézet az őszödi beszédből való.)

A helyzet azóta számottevően romlott: ma már nemcsak „újratermeli” magát a közpénzen a felső-középosztály, hanem elszívja a forrásokat, lehetőségeket a szegényebbek elöl. Esélyt sem ad arra, hogy egy alacsonyabb státuszú család leszármazottja előbbre jusson. Holott a „családtámogatásra” fordított összegek évről-évre nőnek a költségvetési tételekben. Csakhogy a ma már 400 milliárd forintot közelítő összeg nem a rászoruló gyerekeknek jut...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.