2019. december 18., szerda

MÉG KÉT ÉV ÉS MÉG HÚSZMILLIÁRD KELL A BIODÓM MEGNYITÁSÁHOZ

INDEX
Szerző: NAGY ATTILA KÁROLY
2019.12.17.


A múlt hét egyik fontos belpolitikai, városgazdálkodási hírének főszereplője a Fővárosi Állat- és Növénykert leendő Pannon Parkjának főépülete, a Biodóm építésének alakulása, Budapest már most egyik legnagyobb épületmonstrumának sorsa volt. A Népszava arról írt, hogy nincs elég pénz az épület tervezett befejezéséhez ugyanis alaposan megszaladtak az építés költségei: 15,7 milliárd forintra tervezett program jelenleg 62,8 milliárd forintnál tart, a kormány azonban mostanáig 20 milliárddal kevesebbet adott a Fővárosi Állat- és Növénykertnek.

A Népszava információi szerint az épület jövőjével kapcsolatban az is aggasztó, hogy ha el is készül a Biodóm, a hatalmas üvegház fenntartási költségei a tervezettnél sokkal jobban terhelik majd meg a fővárosi költségvetést: a Biodóm várható energiafelhasználása vetekszik majd egy kisebb budapesti kerület áramfogyasztásával. Tovább tetézheti a bajt a lap szerint, hogy a környék elektromos hálózata ekkora energiaigényt nem bír el, a működtetéshez további beruházásokra lenne szükség.

Az állatkert másnap közleményben reagált a sajtóban megjelent hírekre. Azt megerősítették, hogy a kormány eddig 43 milliárd forintot biztosított a Biodóm építésére, és közel 20 milliárd forint még hiányzik az átadásig, de hozzátették, hogy sem műszaki, sem pénzügyi akadálya nincs annak, hogy a Pannon Park 2020 tavaszára szerkezetileg és gépészetileg elkészüljön.

Az állatkert szerint túlzóak a Népszava becslései a várható üzemeltetési költségekkel kapcsolatban: igaz ugyan, hogy a Biodóm miatt nőni fognak az intézmény működési kiadásai, de párhuzamosan a bevétel is emelkedik majd, ráadásul a Pannon Park vagy kétszáz új munkahelyet is teremt. Az épület tervezett energiaigénye egy ekkora épületnek megfelel, sőt még kisebb is lesz: a hasonlóan nagy bevásárlóközpontok, sportcsarnokok fogyasztásának harmada-fele – így az sem igaz, hogy a Biodóm energiaigényét nem tudja majd a környék elektromos hálózata kiszolgálni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.