2020. január 24., péntek

„A KORMÁNY IMÁDJA AZ ÉPÍTKEZÉSEKET, MERT ABBÓL LEHET A LEGTÖBBET LOPNI"

HÍRKLIKK
Szerző: HARKAI PÉTER
2020.01.24.



Karácsony Gergely főpolgármester csütörtöki nyilatkozatában kijelentette: minden kompromisszumra kész, hogy a generációkon átívelő népszerűségű Természettudományi Múzeum a fővárosban maradhasson a titokban meghozott kormányhatározattal szemben, amely az „Orczy téri ludovikások” miatt, likvidálná Debrecenbe az intézményt. Bár a főváros szempontjából sokkal praktikusabbnak tűnne, ha a Ludovika költözne Debrecenbe, de ez sajnos nem merült fel eddig.

Még 2012-ben indult meg a Belső-Ferencváros és az Orczy-kert kisajátítása Orbán Viktor nagy álmának, egy kormányutánpótlás kinevelését biztosító egyetem megteremtésének víziójával. Meg is született a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE), hétköznapi nevén a „janicsárképző”. Már ekkor felmerült a múzeum eltakarítása, de a felvetést követő erős közfelháborodás láttán, elálltak a további ötleteléstől.

Kezdetekben csak a hosszú évek óta kihasználatlan és impozáns, volt ludovikás épület reorganizációjáról volt szó, de annyira megjött az étvágy és az igény a janicsárképzésre, hogy már az Orczy-kertet, a kapcsolódó épületrészeket (volt Bárka Színház, Raoul Wallenberg Humán Szakképző Iskola és Gimnázium) is a kisajátítás réme fenyegetett, ami nagy részben – lásd budai Várnegyed esete – be is következett. A gimnázium tervezett lenyúlását azonban akkora közfelháborodás kísérte 2015-ben, hogy ettől – egyelőre – elállt a kormány...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.