2020. január 24., péntek

KÍNA ÖT NAP ALATT ÉPÍT KÓRHÁZAT A 26 HALÁLOS ÁLDOZATOT SZEDŐ KORONAVÍRUS FERTŐZÖTTJEINEK

QUBIT
Szerző: BODNÁR ZSOLT
2020.01.24.


A Kínában tomboló koronavírus-fertőzések gócpontjában, Vuhan városában öt nap alatt építenek fel egy ezer férőhelyes kórházat, ahol a fertőzött betegeket ápolják majd. A kórházat egy helyi munkásoknak szánt üdülőközpont építőanyagainak felhasználásával építik, a gépek csütörtök este jelentek meg a helyszínen, pénteken pedig már több mint száz munkás dolgozott a villámépítkezésen. A kórház átadását hétfőre tervezik.

Az eddigi beszámolók alapján Kínában több mint 800 embert fertőzött meg a vírus, a halálos áldozatok száma pedig már 26-ra ugrott, közülük 24-en a közép-kínai Hupej tartományban éltek – egy férfi a Peking közelében található Hopej tartományban, míg egy másik az orosz határhoz közeli Hejlungcsiangban halt bele a fertőzésbe.

A kínai kormány körülbelül 33 millió lakos mozgásterét korlátozta, ebben benne van két nagyváros, a 11 millió lakosú Vuhan és a 7 milliós Huanggang korábban nem látott mértékű karantén alá vonása. A Vuhan városából induló repülőjáratokat határozatlan időre felfüggesztették. Mindezt Kína egyik legforgalmasabb utazási szezonjában, a január 25-i kínai újév előtt.

A vírus Kína határain túl is terjeszkedik: eddig Thaiföldön 5, Dél-Koreában és Japánban 2-2, míg az Egyesült Államokban és Nepálban egy-egy embernél állapították meg az újkeletű fertőzést. Más országokban is vizsgálnak olyanokat, akiknél a vírusra jellemző tünetek jelentkeztek: Ausztráliában legalább 6, míg Nagy-Britanniában 14 embert vizsgáltak ki, és Texasban is feltűnt egy újabb gyanús eset – ezek közül öt brit állampolgár kapott negatív teszteredményt, a többiekére még várni kell...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.