2020. január 8., szerda

A MAGYAR NARANCS ÚJ SZÁMÁNAK AJÁNLÓJA

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: MANCS
2020.01.08.


Interjú
„Mindenki magányos”
Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója

Mi történt a színházi szabadságért szervezett Madách téri tüntetés óta, és hogy áll a színház szolidaritási akciója? Mit gondol Pintér Béla szenvedélyes beszédé­ről? 2019 utolsó napján ezekről és az Örkény új Térey-bemutatójáról beszélgettünk.

Váradi Balázs
Megrendelő magyar Madisonoknak
Az új magyar alkotmányról

Abban a hosszú pillanatban, amikor az Orbán-rendszer már összeomlott – ami október 13. után a legkevésbé sem tudományos fantasztikum –, de még állnak a bukáshoz vezető csaták (reméljük, inkább virtuális) barikádjai, magától értetődően merül fel majd az igény: a Fidesz hatalmát bebetonozó alaptörvény helyett új alkotmányra van szükség.

Vajda Mihály: Miért végezték ki Szókratészt?
Egy liberális naplói

Már a legutóbb is azt mondottam, hogy szeretném már békén hagyni Szókratészünket, régen megjött már a hajó is Déloszból, kivégezték hát – nyugodjék békében, még ha egészen világossá nem is vált számunkra, hogy tulajdonképpen miért is végezték ki.

A szerk.
A természet vastörvénye

Idén márciusig eldőlhet, hogy a Fidesz marad-e az Európai Néppárt frakciójában az Európai Parlamentben (vagy, ágaskodik a bennünk szunnyadó politológus, márciusig mégsem fog eldőlni).

A szerk.
Amíg ránk rohadnak

A szilveszteri kis színesek mellett 2020 első fővárosi tömegközlekedési híre az volt, hogy kivonták a forgalomból a felújított orosz metrószerelvények elsőként érkezett hat kocsiját – rozsdásodás miatt.

POLITIKA

A Fidesz megint a maga képére formált egy jogszabályt
Fazonigazítás

Az Országgyűlés házszabálya már eddig is erős korlátja volt az ellenzéki s főleg a független képviselők tevékenységének. A képviselőcsoport alakítására vonatkozó rendelkezések január 1-jei változtatása kivált az utóbbiak helyzetét nehezíti tovább.
Ellenzéki belharc egyetlen mandátum miatt
Egy politikai öngyilkosság

A Kaposváron történtek kicsiben mutatják, hogy olykor milyen pimf dolgokon mehet szét az összefogás a Fidesszel szemben. Tanulságos történet a somogyi megyeszékhelyről.
Havi hatvanezer a családfő otthonápolásáért
Húsz százalék egészség

Súlyos balesete után Mária férje állandó ápolásra szorul. A nő és a gyerekei mindent megtesznek – Mária újraházasodott is – azért, hogy Gyula emberhez méltó életet éljen. Az állam segíthetne nagyon sokat. De az állam nem segít sokat.
Interjú
„A választók tisztítják meg az ellenzéki palettát”
Fekete-Győr András, a Momentum elnöke

Egyre kevesebb szavazót taszítana egy közös ellenzéki lista, de a Momentum korainak tartja a döntést a választási indulás formájáról. 2022 ugyanakkor több pártnak is a véget jelentheti Fekete-Győr András szerint, aki arról is beszélt, hogyan terjeszkednek vidéken és a középiskolákban, és mire figyelnek az ellenzéki vezetésű önkormányzatoknál.

A külügyi tárca Szijjártó keze alatt
A mozgalom minisztériuma

Bő öt éve vezeti Szijjártó Péter a külügyet, eddigi regnálása alatt a minisztérium munkáját zömmel belpolitikai szempontok határozták meg. Orbán Viktor autoriter barátai ettől függetlenül is különleges elbánásban részesülnek.

KULTÚRA

Könyv
Kalapos Éva Veronika: F mint

képregény
Hellblazer – Káros szenvedélyek

Könyv
Életrehívás
Nemes Péter: Amerigo – Egy szobrász, aki meghódította Rómát

Nem véletlen, ha egy művész nem ír önéletrajzot. Ha olyan kalandos az élete, mint Amerigo Totnak, inkább éli, mint írásban rögzíti. Utólag a nevében önéletrajzot írni nem szokás, legalábbis itthon eddig nem volt rá példa.
Könyv
Tűzforró kása
John le Carré: Ügynök a terepen

Az MI6 veterán terepügynök-futtatóját hazarendelik a Baltikumból.

Színház
Amit akartok (Vízkereszt)

A Latabár-dinasztia
„Jeles tehetségét árnyékba borította”

Valószínűleg nincs a világon még egy olyan család, amelynek tagjai már hat generáció óta színészkednek. A Latabárok 1831 óta állnak a színpadon, volt köztük zseni, epizodista és dilettáns.

Színház
Az egyetem- alapító
Térey János: Lót – Szodomában kövérebb a f

Térey János és Kovalik Balázs együttes visszatérése az Örkény Színházba 17 évvel az immár legendás emlékű Borisz Godunov (és 14-gyel a tán kevésbé feledhetetlen Odüsszeusz Tours) után akkor is fontos eseménynek számítana, ha nem emlékeztetné a magyar színházi világot két hatalmas veszteségre: az író tavalyi, tragikusan korai halálára és a rendező immár majd’ évtizedes, sokak bűnéül felróható távollétére.

lemez
The Masters Collection: Liszt Ferenc Chamber Orchestra

lemez
A Winged Victory for the Sullen: The Undivided Five

mi a kotta?
Te, Szajna

rés a présen
Képtelen megunni
Darvas Kristóf zenész

Lemez
Nem temetni jött
Burial: Tunes 2011 to 2019

Will Bevan, akit jó okkal nevezhetünk az elektronikus (tánc)zene egyik korszakalkotó, stílusteremtő figurájának, 2007 óta nem adott ki rendes albumot.
Interjú
„Nem vagyok virtuóz”
Sallai László gitáros, énekes, dalszerző

Szinte nincs olyan gitárzenekar az undergroundban, amelyben ne játszott volna már. Jelenleg a Szabó Benedek és a Galaxisokkal és a Felső Tízezerrel is új, karrierfordító lemez kiadására készül.

tévéSmaci
Kakasfarok

Rádió
Podcastok és orgiák
Balázsék

A hozzáértők szerint a podcast lehet a rádiózás jövője, de efelől még amellett is akadnak kétségeink, hogy valóban izgalmas, viszonylag friss és eléggé demokratikus, hangos médiumnak tűnik.

ÉLET + MÓD

chili&vanília
2020: a kimcsi éve

étel, hordó
Aum

Háború és béke a játékasztalnál
Mentális masszázs

Örömet okoznak, oldják a feszültséget, összehoznak és összetartanak, de akár heves perpatvarhoz is vezethetnek a társasjátékok.

A kisállattartás ökológiai terhei
Mancsnyomok

A kutya és a macska sokaknak okoz örömet, de az ezzel járó környezeti ártalmakkal kevesen számolnak.

Interjú
„Ki kell mondani az igazságot”
Carlo Ginzburg történész

Pár hete a CEU vendége volt a világhírű olasz történész, a mikrotörténeti megközelítés egyik alapítója és úttörője. Budapesti előadásaihoz kapcsolódva szekularizmusról, a fasizmus jövőjéről, álhírekről és a történeti igazságról kérdeztük.

A vészterhes 1920 krónikája
Nulladik év

Kormányzóválasztás, Trianon, numerus clausus, Vitézi Rend: 1920, egy mozgalmas, ellentmondásos és erőszakos esztendő a Horthy-korszak kezdetén. Nemigen lesz okunk a centenáriumi ünneplésre.

BLOG

Film
Tőrbe ejtve

Film
A nevem Dolemite

tévétorrent
The Mandalorian

Film
Visszahull
Céline Sciamma: Portré a lángoló fiatal lányról

A pályája csúcsán lévő rendezőnő Cannes-ban díjazott, César-, Oscar- s még ki tudja, mi minden várományos filmjének alaphelyzete egyszerű, mint egy taoista történeté: két ember találkozik, e találkozás megváltoztatja őket, majd saját útját e találkozás életre szóló tapasztalatával folytatja a két ember – más-más irányban.
Interjú
„Tudjak nemet mondani”
Szőke Abigél színésznő

Tóth Barnabás Akik maradtak című Oscar-listás filmjének a főszereplőjével, a Pesti Magyar Színiakadémia hallgatójával egyebek mellett a sikerről, az egyetemi felvételiről és a színészi önfeláldozásról beszélgettünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.