2020. január 17., péntek

AZ ÜGYÉSZSÉGEN BELÜLI VEZÉRELV A FELTÉTEL NÉLKÜLI LOJALITÁS LETT

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2020.01.17.


„Az ügyészség szervezete öntörvényű, ellenőrizhetetlen, felelősség nélküli, számonkérhetetlen. Az ügyészség függetlensége teljesen formális. Ott mára az igazodási vezérelv a feltétel nélküli lojalitás lett”– nyilatkozza portálunknak a fővárosi főügyészség korábbi vezetője. Ihász Sándor szerint, az ügyészségen általában nincs utólagos érdemi vizsgálat, vagy következményekkel járó és a nyilvánosság számára megismerhető felelősségre vonás akkor sem, ha valakit bűncselekmény hiányában, jogerősen felment a bíróság. Mindezt Ihász közvetlenül azelőtt nyilatkozta szerkesztőségünknek, hogy rövidesen megkezdődik a Fenyő-gyilkosság tárgyalása, amelynek vádlottja Gyárfás Tamás, de a tárgyalóteremben gyakran elhangzik majd az egykori ügyész, Ihász Sándor neve is. Ihászt a Központi Nyomozó Főügyészség két éve hivatali kötelessége megszegésével, bűnpártolással vádolja, de a vádat mindeddig nem bizonyította. Ihász Sándor exkluzív interjút adott a Hírklikknek.

Rövidesen nagy felhajtással kezdődik majd a Fenyő-gyilkosság tárgyalása, amelynek egyik vádlottja, az ön barátja, Gyárfás Tamás, de áttételesen ön is érintett az ügyben. Ennek köszönhető, hogy nyilatkozik portálunknak?

Nem, egészen más az ok, amiért a nyilvánosságot vállaltam. Az én motivációm az, hogy az ügyemben az elmúlt másfél évben semmilyen eljárási cselekmény sem történt, és valójában már semmilyen nyomozás nem folyik. Jogilag rendkívül egyszerűen eldönthető a szerepem. Egy szakvizsgázó számára is elég lenne három perc, a bizonyítási eljárásra is elég lenne három hónap. A gyors befejezhetőség érdekében, kezdettől fogva, a hatósággal mindenben konstruktívan, együttműködve segítettem a nyomozást. A döntéshez jó ideje minden adat rendelkezésre áll. Ennek ellenére, lassan két éve húzódik az ügy. Döntés pedig nincs, pedig már lehetne. Az ilyen hozzáállás egy törvényesen működő jogállamban szakmai alapon és korrekten eljáró ügyészség részéről elképzelhetetlen, és megengedhetetlen lenne. A minden szakmai alap nélküli, példátlan és vérlázító, szándékos időhúzás miatt – gondolom, érthetően – végleg elfogyott a türelmem...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.