2020. január 24., péntek

FORINT: CSAK LEFELE VEZET AZ ÚT - AZ INFLÁCIÓ ÉS AZ ÁRFOLYAM EGYÜTT NYIRBÁLJA A MAGYAROK PÉNZÉT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.01.24.


Miközben a forint újabb történelmi mélypontjára esett, a cseh korona hétéves csúcsát érte el. A régióban a legrosszabbul teljesítő deviza a forint, ami aligha véletlen. A magyarok egyre gyengébb fizetőeszközük mellett a megugró inflációt is megszenvedhetik.

Tegnap elérte a 337,57 forintos árfolyamot az euró a nemzetközi devizapiacokon, ezzel megdöntve a tavaly október végi 337,26 forintos csúcsot. A piacot valójában nem érte meglepetésként a magyar deviza újabb gyengülése. Mint akkor mi is megírtuk, például Horváth István, a Sberbank szakértője már szeptemberben kifejtette: több éves távlatban lassú gyengülésre számít, az euró akár 340-350 forintot is érhet majd. Most a Portfólió hivatkozott a Société Generale elemzőjére, aki idén a 350 forintos jegyzést is elképzelhetőnek tartja.

A forint árfolyama hosszú ideje lényegében folyamatosan morzsolódik le. Ez nagyon jól látszik a nemrégiben a pénzváltók és a bankok ajánlott árfolyamait összehasonlító cikkünkben levő grafikonon. A mostani esést a szakértők elsősorban az MNB laza monetáris politikájával, az alacsonyan tartott kamatokkal magyarázzák. Ezen még az is csak átmenetileg tudott változtatni, hogy a jegybank a hétfői devizaswap tenderen egyetlen ajánlatot sem fogadott el, pedig akkor rövid időre valóban hozott egy kis erősödést.

Összességében január 1-je óta tegnap estig a forint 2,1 százalékot esett, most is ellentétes utat járva be, mint a térség többi devizája. Az idén eddig ugyanis a cseh korona majdnem egy teljes százalékot erősödött, hétéves csúcsot állítva be. A többi deviza árfolyama alig változott: a lengyel zloty 0,3 százalékkal, a román lei pedig 0,09 százalékkal drágább, mint év elején, míg a horvát Kuna 0,06 százalékkal, lényegében jelentéktelen mértékben gyengült...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.