2020. január 6., hétfő

IDÉN IS VÁLTOZIK A CAFETERIA - NYUGDÍJ: BÁNHATJA, AKI NEM FOLYTATTA A TAKARÉKOSKODÁST

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.01.06.


A tavalyi nagy átrendezés után 2020-ban csak apróbb, bár zsebbe vágó változások alakítják a béren kívüli juttatások rendszerét. Az viszont már most jól látszik, hogy akik tavaly a céges juttatási palettáról levették a nyugdíjpénztári megtakarítást, nagyon rosszul jártak.

Hiába szeretett volna a szakszervezeti oldal egységesen tíz százaléknál magasabb minimálbér- és bérminimum-emelést, a kormány végül a bérek 8-8 százalékos emelése mellett döntött. Január elsejétől így a minimálbér bruttó összege 161 000 forintra, a garantált bérminimum pedig 210 600 forintra emelkedett. Ezzel a cafeteria néhány juttatási kerete is nagyobb lett (a cafeteria idei szabályait itt nézheti meg).

Tavaly július 1-jétől csökkent a szociális hozzájárulási adó (szochó) mértéke. Ezt a munkabérnél azonnal megérezhették a dolgozók, de a cafeteria emelését nem minden cég hajtotta végre – legalábbis 2019-ben. Az idén már mindenképpen béren kívül is hat ez a változás.

A béren kívüli juttatási rendszerben azonban nem ez az egyetlen változás. Az idén januártól – mint arról korábban részletesebben írtunk – ismét módosították a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) kibocsátásának és felhasználásának szabályait. A legjelentősebb változás, hogy a fel nem használt egyenleget nem csak százalékos, hanem fix díjjal is terhelhetik a bankok, amíg egyáltalán van pénz a számlán. A társkártyák, elveszett kártyák pótlásának költségét is érvényesíthetik a dolgozó SZÉP-kártyás számláján.

Úgy tűnik, nyugodtan szabhatják-varrhatják a pihenőkártyás szabályokat (tavaly az elfogadást is brutálisan megdrágították). A cafeteria átalakításával sikerült elérni, hogy a bankokhoz ömöljenek a munkáltatói pénzek. (Rogán Antal tavaly nyáron hangot is adott elégedettségének.) A KSH által közzétett legutóbbi adatok szerint 2019 októberében az egy évvel korábbinál 64 százalékkal több pénzt költöttek a pihenőkártyáról...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.