2020. január 6., hétfő

ORBÁN FEL AKARTA EMELNI A SPORTOT, DE PÁR TERÜLET CSERBEN HAGYTA

INDEX
Szerző: ÁGHASSI ATTILA
2020.01.05.


Orbán Viktor napra pontosan tíz éve, 2010. január 5-én miniszterelnök-jelöltként látogatta meg az akkor még Schmitt Pál vezette Magyar Olimpiai Bizottságot. Ekkor hangzott el először, hogy a sportnak stratégiai ágazatnak kell lennie. Megnéztük, mi történt ennyi idő alatt.

"Ha azt akarjuk, hogy a jövő nemzedékei érmeket szerezzenek, győztesek legyenek, illetve ismerjék a sikert, és ennek érdekében képesek legyenek összefogni másokkal, a sportot stratégiai ágazatnak kell nyilvánítani"

mondta Orbán a 2010-es januári találkozón, amikor meglátogatta a Magyar Olimpiai Bizottságot. Fontos gondolata volt még, hogy egy országot látszólag a kormány irányít, de valójában az történik, amire az emberek képesek, és helyesnek gondolnak.

Nem maradt fenn jegyzőkönyv a kibővített elnökségi ülésről, de akiket kérdeztünk, úgy emlékeztek vissza, az volt a politikus üzenete, hogy az eddigi terveket, amiket pénz híján félretettek, most leporolhatják, írhatnak hozzá, mert áprilistól, ha megválasztják kormányfőnek, minden másként lesz. A találkozón elhangzott még a baltával faragunk szputnyikot kifejezés, ezzel érzékeltették: súlyos a pénzhiány, és ez egyenesen a fejlődés gátja, így pedig nem könnyű a lépést tartani az egyre fokozódó versenyben.

A londoni olimpia előtt 2,1 milliárd forintot kapott a MOB. Két és fél év múlva, a 2012-es londoni olimpia sikerei alatt (8 arany, 4 ezüst, 6 bronz) egy kinti fogadásnak az érzetét a következő mondatokkal lehet leírni. „Hálálkodva tehetjük össze a két kezünket az állam bőkezűségét, és a kormányzat nagylelkűségét látva. Ahonnan eddig csak kivontak, most normalizált viszonyok lesznek, nem kell az edzőknek másodállást vállalniuk, hogy eltartsák magukat, hanem a gyerekekkel tudnak foglalkozni.” Mindegyik sportvezető tele volt ötlettel, hogyan kell felvirágoztatni a magyar sportot, ez a felfogás jellemezte az általános hangulatot.

MOST MÁR ANNAK IS NAGYON ÖRÜLNÉNK, HA VALAHOGY VISSZAJUTNÁNK A 2012-ES EREDMÉNYESSÉGI SZINTRE.

Akkor a tizennyolc megszerzett érmet nyolc sportág hozta, míg Rióban a tizenöt érmet már csak négy sportág. A Magyar Olimpiai Bizottság most már tizennégy éremmel is kiegyezne. Sok esetben kiderült ugyanis egy-egy edzőről, hogy ha megfizetik, attól még nem lesz okosabb, rátermettebb. Felkészült edzők nélkül pedig nem működik a sport, kis műhelyek nélkül nem lesznek olimpiai sikerek.

PEDIG A MINISZTERELNÖK EREDETI KONCEPCIÓJÁT ÚGY LEHETNE KÖRÜLÍRNI, HOGY Ő ADJA A PÉNZT, A TÖBBIT PEDIG MAJD ÚGYIS MEGOLDJÁK, HISZEN A MAGYAR SPORT EGY JÓL MŰKÖDŐ RENDSZER.

Akkor még lehetett abban hinni, hogy a magyar sport forráshiányos, a tudáshiányt persze igyekezett mindenki eltitkolni, mára viszont már egyre nyilvánvalóbban érzékelhető. Arra persze nem lehetett számítani 2010 elején, hogy a sportban adatforradalom megy végbe, és aki nem analizál jól, azonnal lépéshátrányba kerül...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.