2020. január 23., csütörtök

KÉTMILLIÁRD FORINTBÓL FIZETJÜK KI A MÁTRAI ERŐMŰ BÁNYAKÁRAIT

MÉRCE
Szerző: CSENGEL KARINA
2020.01.23.


Tavaly év végén derült ki, hogy az állami Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) vásárolja meg Mészáros Lőrinc cégétől a Mátrai Erőmű többségi tulajdonát, azt azonban még nem tudni, mennyiért. Tóth Bertalan nemrég kutakodni kezdett az eladással kapcsolatban, szerinte ugyanis egyre nagyobb a köd az ügy körül. Ahogy arról nemrég írtunk, az MSZP elnöke szerint az MVM úgy vállalt vásárlási kötelezettséget, hogy még nem is tudja, mennyit kell majd fizetnie az erőműért.

Bár az adásvétellel kapcsolatos adatokat még mindig nem adták ki neki (a szerződésért pert indít), most új információkat tett közzé a politikus. Mai Facebook-posztjában arról ír, hogy mivel a kormány döntött a szénalapú energiatermelés leépítéséről, az erőműhöz tartozó bányák bezárásra kerülnek majd.

Mint azt megtudta, a bányák tájrendezésének, a bányakárok megtérítésének fedezetéül szolgáló biztosítékként a bányafelügyelet a jogszabályi maximumot írta elő a Mátrai Erőmű számára, azaz kétmilliárd forintot.

Tóth szerint a tényleges bányabezárás ennél több pénzbe kerül, de ennek részleteit még nem ismerjük.

Ezt a 2 milliárd forintos biztosítékot tehát mindenképpen bukjuk, túl azon, hogy – egyelőre ismeretlen mennyiségű – közpénzt fizetünk Mészáros Lőrinc érdekeltségének egy, a kormány által bezárásra szánt, jelenleg veszteséges erőműért

– írja a politkus...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.