2020. február 21., péntek

A PÁRHUZAMOS VALÓSÁG EGY VESZÉLYES DOLOG

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2020.02.21.


"Van néhány száz – ha még emlékszünk rá: 200 ezer + 1 – liberális, aki képzelt diktatúrában él. Mint az a katona, aki folytatja a háborút, mert elfelejtettek szólni neki, hogy véget ért. Ők magukat független értelmiségnek nevezik. Ezek az állítólagos független értelmiségiek hajlékonyak, sokféle ideológiával tudnak azonosulni, idomulni aktuális világtrendekhez, csak maradhassanak megmondó pozícióban. Ha valaki megkérdőjelezi a monopóliumukat – miszerint ők mondják meg, mi a teljesítmény, mi a jó irodalom, mi a rossz –, az készüljön fel a verbális lincselésre: könyörtelenül kifészbukozzák." 

Ezek itt Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának szavai, aki kissé érdekes látja a világot. Szerinte ugyanis vélhetően Orbán uralma nem egyenlő a diktatúrával, azt az emberek százezrei, talán milliói is csak beképzelik. Azt hiszik, hogy a szólásszabadság korlátozása, a média propagandává tétele, valamint a bíróságok függetlenségének megszüntetése a diktatúra eszközei, nem pedig azt, hogy Orbán így mutatja meg, mennyire szereti a saját hazáját és népét. Mi hülyék azt hisszük, a rendőrség polgárok elleni felhasználása, valamint az egyházak közpénzen történő megvásárlása nem jó irány. Nem látjuk az ebben rejlő nagyszerű lehetőségeket, nem látjuk, hogy épp szuverenitásunkat kapjuk vissza azzal, hogy lényegében szinte minden döntés lehetőségét kiveszik a kezünkből.

Demeter Szilárd azonban tudja az igazságot, tudja, hogy az, amit Orbán tesz az egyetlen út. Orbán Viktor egy hős, a polgári, nemzeti, keresztény Magyarország megmentője. A diktatúra meglétén vitatkozni sok értelme nincs, maximum annak elnevezésén. Mert Orbán uralma nem hasonlítható Hitleréhez, vagy Sztálinéhoz, hasonlítható viszont az újkor diktátoraihoz, Erdoganhoz vagy Putyinhoz. Lehet, hogy sokan azokat is demokráciának mondják, attól azonban az még nem válik igazzá. Putyin és Erdogan is eltünteti, megsemmisíti politikai ellenfeleit, mint ahogy ugyanezt teszi Orbán is, egyedül az eszköz más. Hogy ez demokratikusabbá teszi-e a meglévő rendszert, vagy sem, mindenki döntse el.

Demetert az is zavarja, hogy állítása szerint ezek a liberálisan gondolkodók, akik magukat független értelmiségnek gondolják, hajlékonyak, sokféle ideológiával tudnak azonosulni, idomulni aktuális világtrendekhez, csak maradhassanak megmondó pozícióban. Ez a mondat mondjuk elég sok igazságot rejt, a probléma azonban az vele, hogy inkább a nemzeti oldalra jellemző. A kommunista ellenes, egykor a Kommunista Párt intézményében dolgozó Kövér László vagy a liberális ellenes, egykori liberális Orbán Viktor sem az ellenzék padsorait koptatja. Mégis ők azok, akik abba az irányba hajlonganak, amerre a hatalmat és pénzt remélik. Orbán volt már minden pályafutása alatt, csak egyenes ember nem. Ideológiája már-már követhetetlen, feltéve, hogy valaha is rendelkezett vele.

Az Orbán-kormány jó pár fontos pozícióban ülő politikusa köszönheti pályafutását Soros Györgynek, mégis ők azok, akik ma teli szájjal köpködik. Képtelenek ma kiállni azért, amiért egykor elviekben még kiálltak. Saját múltjukkal mentek szembe és tagadják le a legegyértelműbb igazságokat. A Fidesz politikusai napraforgóként fordulnak abba az irányba, ahonnan a pénzt és a hatalmat remélik. Elég csak belegondolni abba, hogy Orbán igencsak vallásellenesként kezdte demokrata pályafutását, ma viszont már a keresztény Európa védelmezője, a magyar egyházak legnagyobb támogatója. Nem az elvei miatt váltott, hanem rájött arra, hogy az egyház fontos ahhoz, hogy egy miniszterelnök még nagyobb hatalomra tehessen szert...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.