2020. február 26., szerda

MESTERSÉGESEN PÖRGETTÉK CSÚCSRA A LAKÁSÉPÍTÉST - A KÖVETKEZŐ ÉVBEN JÖHET A FEKETELEVES

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.02.26.


Az elemzők úgy vélik, egyértelműen a kormány intézkedéseinek eredményeképpen futott tavaly 10 éves csúcsra a lakásépítés. A további kilátások már nem annyira rózsásak, mint mindig, amikor erőszakkal térítik el a piacot.

Tavaly 21 127 új lakás épült Magyarországon, 20 százalékkal több, mint egy éve – tette közzé a KSH. A kisebb városok kivételével – ahol csak 3,6 százalékos bővülést mértek –, minden településkategóriában kétszámjegyű volt az új lakások számának növekedése. Az elmúlt 5 évben kizárólag 2019 utolsó negyedévében lett magasabb a használatba vett lakások száma az építési engedélyek (bejelentések) számánál.

A 2019. év végi hajrá oka a kedvezményes lakásáfa miatti dömping - mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Az MTI-nek válaszoló elemzők kivétel nélkül úgy látják, hogy a csúcsot egyértelműen az állami támogatás, ezen belül is az áfacsökkentés tavaly év végi kifutása eredményezte. A beruházók igyekeztek az év végéig minél több új lakást átadni - mondta Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője. Beer Krisztián, a Takarékbank elemzője kiemelte: a számok a kivitelezések csúszását is jól tükrözik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.