2020. február 4., kedd

SZABAD SZEMMEL: GYŰLÖLKÖDŐ, PÁRHUZAMOS VILÁGOKAT ÉPÍT A KORMÁNY A HATÁRON TÚL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.02.04.


Avagy mit látszik nyugaton a gyergyóditrói idegengyűlölő afférból.

Orbán Viktor veszélyes módon exportálni igyekszik ideológiáját: nagy pénzekkel támogatja a magyar kisebbséget a környező államokban, ám ily módon párhuzamos világok alakulnak ki, írja a Deutsche Welle. Hogy ez azután hová vezethet, az kiderül a gyergyóditrói idegengyűlölő incidensből. A székelyföldi faluról a külvilág idáig jóformán nem is hallott, ám az 5 ezer fős település napok óra az érdeklődés középpontjába került, a xenofóbia szomorú, egyben képtelen megnyilvánulása miatt. 

Az ok az volt, hogy a 60 alkalmazottal dolgozó helyi pékség leszerződtetett két sri lankai szakembert, mert a nagy elvándorlás és a csekély bérek miatt már nincs elég munkáskéz. Csakhogy az idegenek láttán elszabadultak az indulatok. Noha jogszerűen álltak munkába, több száz helybéli követeli, hogy adjanak túl a migránsokon. Az idegengyűlölet Romániában nem új jelenség, a mostani eset mégis különleges, mert elárulja, Orbán miként plántálja át saját ideológiáját a határon túli magyarok körében. A falu szigorúan konzervatív, és szinte kizárólagosan csakis a magyar közmédiából tájékozódik. Az pedig a miniszterelnök etno-nacionalista, soviniszta gondolatvilágát terjeszti. 

A fenyegetések miatt a két vendégmunkás kénytelen volt elhagyni a falut. Eckstein-Kovács Péter, az erdélyi ügyvéd, a magyar közösség jeles tagja, egyértelműen az idegengyűlöletnek tulajdonítja a történteket. Két éve azért lépett ki az RMDSZ-ből, mert úgy látta, hogy az Orbán erdélyi érdekképviselete lett. A román kommentátorok rendkívül éles hangon ítélték el az esetet. Basescu volt elnök viszont a magyar kisebbség elleni nacionalista támadásokra igyekszik felhasználni az incidenst. A ditrói ügy azonban ennél összetettebb, Vannak tényleg xenofóbok a helybéliek között, másoknak viszont az a gondjuk, hogy a péküzem a vendégmunkásokkal akarta lenyomni a béreket. A tulajdonospár cáfolja a vádakat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.