2020. március 2., hétfő

A FIDESZ HÍVŐK INGYEN IS FÖLDHÖZ JUTHATNAK

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2020.03.02.


Újabb leleplező jelentést hozott nyilvánosságra Ángyán József, aki egykor az Orbán-kormány mezőgazdasági államtitkára volt. A Fideszből kiábrándult professzor ezúttal Baranya megyében vizsgálta a „Földet gazdáknak” programot, s megállapításai nem okoztak nagy meglepetést. A földek több mint fele – 5 ezer hektár – a kormány meghirdetett programjával ellentétben, nem a kis- és közepes családi gazdaságokhoz jutott, hanem nagyvállalkozókhoz. A program keretében egyébként az Orbán-kormány hozzávetőleg 300 ezer hektár állami földet ad a Fidesz vidéki támogatóinak.

A kormány elsősorban a kis- és közepes családi vállalkozások számára hirdette meg az állami földprivatizációt, Ángyán professzor szerint, azonban az elárverezett földet inkább nagygazdák kapták. Akad közöttük milliárdos, nagyvállalkozó, dohány- és üzemanyag kereskedő, építési vállalkozó, adószakértő, vendéglátós, szoftverfejlesztő, informatikus tanító, de még polgármester is. Elsősorban a Fidesz holdudvara kapott nagyobb területeket, hozzávetőleg ötezer hektárt. A kis- és közepes családi gazdaságok mindössze 600 hektárt vehettek a Baranya megyében értékesített 8 ezer 500 hektáros területből.

Ebből egyenesen következik, hogy Baranya megyében sem azok kapták a földet, akik helyben megművelik. E területek több, mint 80 százalékát más településen élő, tőkeerős nyertesek vitték, akiknek kevés közük van a mezőgazdasághoz, s néha még azt sem tudják, hol vették a földterületet. Ángyán professzor szerint, az sem meglepő, hogy a 8500 hektár kétharmada licitálás nélkül, kikiáltási áron kelt el, a valódi árverseny pedig csupán az elárverezett területek töredékénél alakult ki. Az erőviszonyok ismeretében, a helyi gazdák nem mertek licitálni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.