2020. március 27., péntek

A FIDESZ TALÁLKOZÁSA AZ IGAZSÁGGAL KIJÁRÁSI KORLÁTOZÁSOK IDEJÉN

24.HU
Szerző: PETŐ PÉTER
2020.03.27.


"A felelőtlen baloldal nem mellékesen már az emberek egészségét, sőt életét veszélyezteti"

ez a Magyar Nemzet című kormánylap pénteki kiadásában a publicisztikák egyikének alcíme. Orbán Viktor miniszterelnök meg péntek reggel bejelenti, hogy szombattól kijárási korlátozásokat vezet be a kormány.

Ezzel a miniszterelnök világossá tette:

nem igaz az a történet, amelyet egy hete mesél a Fidesz és politikai kommunikációs gépezete arról, hogy a felhatalmazási törvény elfogadása nélkül nem lehetséges a hatékony védekezés a koronavírus ellen.

Merthogy a kormányfő azelőtt jelentette be az eddigi legszigorúbb intézkedéseket, hogy elfogadták volna a törvényt a parlamentben, és előbb is fognak hatályba lépni – vagyis a jelenlegi felhatalmazás lehetővé teszi a legsúlyosabb döntések meghozatalát és érvényesítését is.

Azaz a Fidesz a veszélyhelyzetben is a szokásos politikai logikáját követi. A módszert már korábban is leírtuk:

"Kiválasztanak egy eldöntendő kérdésben is egyszerűen ábrázolható közéleti témát (például: a rabok vagy a becsületes magyar emberek oldalán áll-e?), amelyben meghatározó többség áll az egyik oldalon, miközben az ellenzék, amely vélt morális felelőssége miatt a megtámadott mellé áll, azonnal a kisebbség oldalára kerül. Ezeknek a politikai konfliktusoknak a termelése sok hasznot hajtott a Fidesznek, elég a migráció ügyére gondolni, és ezt a mintát látjuk most az úgynevezett börtönbiznisz kérdésénél is."

Ugyanezt a sémát akarták előállítani a koronavírus-járvány idején is, azaz olyan helyzetet teremteni, amelyben az ellenzék, mindegy is mire, nemet mond, hogy aztán a kormányoldal mesélhesse a történetet arról, hogy az ellenzék a járványt támogatja. Még Gulyás Gergely is eljutott addig a visszataszító mondatig, hogy:

"Az ellenzékben vannak olyanok, akik a vírusnak szurkolnak."

Ez, ugye, arról szól, hogy a Fidesz a magyar embereket védi, miközben az ellenzék nehezíti a munkáját. Ennyi az összefoglalója a fideszes mintára készülő mesének, amelynek működtetését különleges helyzet esetén sem adják fel. Jellemző, hogy a hétfői vitában Tóth Bertalan MSZP-elnök szinte könyörgött Orbán Viktornak, hogy egyetlen módosítást helyezzen el a szövegben, és akkor egységes lesz a szavazás, ám a kormányfőről minden lepergett.

Orbánnak ugyanis nem a parlamenti képviselők összefogása és egysége, hanem a saját politikai története volt fontos, amelyhez el kellett érnie egy ellenzéki nem szavazatot az ügyben...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.