2020. március 20., péntek

EZER NÉGYZETMÉTERES KASTÉLY ÉPÜL A VILÁGÖRÖKSÉG-VÁROMÁNYOS TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: HORN GABRIELLA
2020.03.20.


“Ez a történet a NER-es feudalizmusról szól, kastéllyal, tiszttartó házzal, külön fürdővel, mulatóházzal”– így foglalta össze Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő az általa Korrupcióinfó címmel rendezett heti sajtótájékoztató-sorozat legújabb bejelentését, melynek helyszínére az Átlátszó stábja is elkísérte a képviselőt egy drónnal és egy kamerával.

Balatonhenyén, a festői fekvésű, balatonfelvidéki faluban Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója korábbi birtokán hatalmas építkezés zajlik. A telek tulajdonosa ősz óta már nem Guller, hanem a Mészáros Beatrix médiacégét (Media Vivantis Műsorszolgáltató Zrt.) vezető Ruff Zoltán. Ő korábban az Erzsébet utalványokról ismert, állami tulajdonú Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) által tulajdonolt, 2017-ben felszámolt Erzsébet Vagyonkezelő Kft. ügyvezetője is volt, de megfordult a Hír TV-nél és az ECHO TV vezetőségében is.

Ruff Zoltánról azt is tudni lehet, hogy 2002-2004 között a NEO MET Ingatlanforgalmazó és vagyonkezelő Kft. egyik vezetője volt. Ez a cég akkoriban Simicska Lajosé volt, később Nyerges Zsolthoz, s végül Mészáros Lőrinc kezébe került. Ruff és Guller több szálon is köthető egymáshoz: például Guller feleségének testvére, Dippold Miklós szerepelt a Guller, majd Ruff által tulajdonolt balatonhenyei telek közelmúltbeli tulajdonosai között. Dippold az ügyvezetője egy Ruff Zoltán tulajdonában lévő cégnek, a Fekete-hegy Vagyonkezelő Kft-nek, illetve az ügyvezetője még egy olyan cégnek is, melynek tulajdonosa az állami tulajdonú Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezetője, Horváth Péter. Dippold és Horváth társtulajdonosok a Dunazug Vagyonkezelő Zrt.-ben.

A Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) egyik fejlesztőcégeként összesen 365,4 milliárd forint vissza nem térítendő pályázati támogatásként adott magyar és uniós forrás kiosztását koordinálja a Balaton kiemelt turisztikai térség fejlesztéseire. Ide tartozik Balatonhenye is.

A balatonhenyei telket a földhivatali dokumentumok szerint tavaly ősszel eladó Guller Zoltán a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatói pozíciója mellett a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kuratóriumának az elnöki tisztjét is betölti. Ráadásul 2020. június 30-ig, a turisztikai térségek fejlesztésével kapcsolatos állami feladatokat koordináló miniszteri biztos...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.