2020. március 20., péntek

MIKÖZBEN A KORMÁNYZATI UTASÍTÁSOK BETARTÁSÁT, NORMAKÖVETÉST ÉS FEGYELMEZETTSÉGET VÁRNAK A POLGÁROKTÓL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. ANDREA
2020.03.19.


...Természetesen egyáltalán nem igaz, hogy a 65 év alattiakra semmiféle veszélyt nem jelent a koronavírus, de vegyük hozzá ha már itt tartunk: Pintér Sándor – akit annak ellenére teszteltek a marokkói pacsi után koronavírusra, hogy az országos tisztifőorvos elmúlt napokban hangoztatott véleménye szerint felesleges annyi tesztet végezni, mert egy teszt önmagában nem ad megbízható eredményt, másrészt van, ahol már nem is tesztelnek, mert semmi értelme – azért hagyta el két negatív teszt után, az előírtnál korábban (!) a 14 napos karantént, mert „az Operatív Törzset irányítani kell".

Hogy ráadásul a világ pillanatnyilag egyik legfertőzöttebb országának számító Spanyolországból hazatérő magyarokat még mindig nem sikerült azoknak a személyeknek a listájára rátenni, akiknek kötelező karanténba vonulni, majdnem mindent megmagyaráz.

Mindez nem csak marhajó, de példaértékű is. Miközben normakövetést, a kormányzati-hatósági utasítások betartását, fegyelmezettséget várnak a polgároktól, különben esély nincs megállítani a járvány terjedését, a drága polgároknak azt kell látniuk, hogy a miniszterekre egyáltalán nem érvényesek a mindenki másra érvényes szabályok, ők nyugodtan lehetnek felelőtlenek, és viccelődhetnek azzal, hogy a fiatalabbak nyugodtan fertőzzék csak össze egymást, nem ügy, mindenki volt már influenzás.

Ha mindent nem is, de sok mindent megérthetünk így abból is, hogy miközben a pillanatnyilag hivatalos reggeli adatok szerint mindössze 73 fertőzöttet szűrtek ki tesztekkel két hét alatt, hogyan fordulhat elő, hogy már Kínába és Dél-Koreába is exportáljuk a vírust. Elgondolkodtató, hogy a kormányzati kommunikáció súlyos zavarai mögött – amelyekre a Magyar Újságírók Országos Szövetsége tegnapi állásfoglalásában figyelmeztet, és amelyeken az semmit nem fog javítani, ellenben tovább rontja az átláthatóságot és a köz bizalmát is aláássa, hogy az operatív törzs holnaptól csak online kérdésekre válaszol – vajon hogyan festhet az el nem hajlított valóság, mi lehet a valós helyzet. A megrendelt, de meg nem érkezett szájmaszkok, vagy az elméletben egyszer használatos, de a hiány miatt fertőtlenítésre és újabb használatra szoruló védőfelszerelések mögötti valós helyzet.

Mindent összevetve az Orbán-kormány lényegében az ellenkezőjét cselekszi mindannak, amit az Egészségügyi Világszervezet és a tudomány az eddigi szomorú nemzetközi tapasztalatok alapján, olykor már-már könyörögve javasol. Még több tesztelés helyett Orbán elmagyarázza Müllerrel karöltve, hogy a tesztek nem hatékonyak, transzparens döntéshozatal és kommunikáció helyett maszatolnak, egymásnak ellentmondó vagy hiányos vagy elavult információkat közölnek, a nemzetközi együttműködés helyett pedig temetik az Európai Uniót és egyedül akarnak vakcinát kifejleszteni.

Nem tudom, hova fog ez vezetni, de bónuszként azért ajánlom feldolgozásra: párhuzamosan azzal, hogy Müller Cecília tegnap volt szíves közölni, hogy Magyarországon arányaiban több lélegeztetőgép áll rendelkezésre, mint Olaszországban (!), a miniszterelnöki vő két lélegeztetőgép árát adományozta az Uzsoki Utcai Kóráznak. Ha eddig nyugtalanok voltunk, most bátran megnyugodhatunk. Jó egészséget és jó pihenést mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.