2020. március 2., hétfő

KORONAVÍRUS: SZÖVŐDMÉNY A RECESSZIÓ? - A TŐZSDÉKET HIRTELEN KAPTA EL A JÁRVÁNY

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.03.02.


A tőkepiac sokáig mintha észre sem vette volna a járványt. Ahogy azonban a koronavírus felütötte a fejét Észak-Olaszországban, szabályosan kitört a pánik. A zuhanást egyébként egyes vélemények szerint nem a vírus, hanem éppen az annak megfékezésére tett intézkedések generálják.

Már javában dúlt február első heteiben Kínában a koronavírus járvány sőt, már a határokat is átlépte, amikor a tőkepiacok még mindig nem vettek tudomást róla. A részvények – a szokásos kisebb korrekciókkal – szinte zavartalanul folytatták hosszabb ideje tartó menetelésüket. A Dow Jones Industrial Index január 1-je és február 21. között 1,59 százalékkal, került feljebb, és Európában is ugyanez volt a helyzet, amit például a német DAX 2,49 százalékos emelkedése jelzett. De a fertőzés gócpontjához közelebb sem nagyon izgatták magukat a befektetők: a Shanghai Composite Index ugyan február 3-án alaposan, 7 százalékkal megzuhant, pánik azonban átmenetinek bizonyult, az árak gyorsan visszakapaszkodtak, és értéke 20-án már ismét 3000 pont fölött járt.

Amikor januárban kiadták a koronavírus gazdasági következményeire vonatkozó első figyelmeztetéseket, az alapkezelők nyugodtak maradtak – írta utóbb a német Wirtschaftswoche. A kölni vagyonkezelő, Bert Flossbach január végén még nevetve mondta az alapkezelők egyesületének mannheimi ülésén: „A koronavírus témája nem hiányozhat egy ilyen zsúfolt kongresszuson”. De pánikra nincs ok – tette hozzá.

A befektetők először eladnak, és csak azután kérdeznek

Szinte egyik pillanatról a másikra kaptak a fejükhöz a befektetők, amikor egy héttel ezelőtt bejelentették a koronavírus járvány észak-olaszországi belobbanását, amit egész héten további terjedésének hírei követtek – ha egyelőre az USÁ-ban, Ausztriában, Franciaországban, Németországban és másutt még csak szórványosan is. Az árfolyamjelző táblák vörösbe borultak, és kevés kivétellel így maradtak egész héten. Az indexek 11-12 százalékkal estek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.