2020. március 20., péntek

KÖZSÉGI HÁZIORVOSBÓL ÉS VILÁGI LELKIPÁSZTORBÓL LETT AZ ORSZÁG EGYSZEMÉLYES JÁRVÁNYÜGYI FELELŐSE MÜLLER CECÍLIA

168 ÓRA 
Szerző: 168 Óra
2020.03.20.


Nincs könnyű dolga annak, aki az országos tisztifőorvos szakmai életútjára kíváncsi. Az például némi internetes keresés után kiderül, hogy 2013. marcius 12-én - a közelgő nemzeti ünnep alkalmából - , még Fejér megyei tiszti főorvosként kapott honvédelmi kitüntetést, egész pontosan

„a honvédelem ügye érdekében, huzamos időn át végzett kiemelkedő munkája elismeréséül”

adta át neki a Honvédelemért Kitüntető Cím I. osztálya oklevelét Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Stefánia palotájában Vargha Tamás, a HM államtitkára, s jelen volt még igazságügyi miniszter korából Navracsics Tibor is.

Ennél azonban érdekesebb, amit a Magyar Narancs írt meg: 2018. decemberi kinevezése előtt Müller Cecília a 4081 lakost számláló Nagyvenyim község háziorvosa volt, ezenkívül

az V. mezőföldi kerület III. számú lelkipásztori körzetének a Mezőfalvi Nagyasszonya plébánia kihelyezett világi lelkipásztora is.

Eleve mostohán bántak az országos tisztifőorvosi poszttal. Kásler Miklós erőforrási miniszter 2018. november 21-én már néhány hónap után felmentette Kovács Attilát, feladatival még a felmentése napján Szabó Enikőt, az eddigi helyettes tisztifőorvost bízták meg. Ezek után merült fel Müller Cecília neve. És azok után, hogy 2017. március 31-i hatállyal a kormány, a „bürokráciacsökkentés” jegyében - jegyzi meg a lap - megszüntette a tisztifőorvosi hivatalt, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézetet, az Országos közegészségügyi központot és az Országos Epidemológiai és Járványügyi Központot (és a klímaváltozásra tekintettel egyúttal az Országos Környezetvédelmi és is Természetvédelmi Főfelügyelőséget is).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.