2020. március 20., péntek

LEÁLLT A HITELEZÉS, ÚJRAINDUL A RENDSZER - MOST ALIGHA JUT KÖLCSÖNHÖZ

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.03.20.


Leállították a bankok az új, fedezetlen fogyasztói kölcsönök igénylését, tegnaptól ugyanis már csak 5,9 százalékos THM-mel adhatnak zálogjoggal nem biztosított hitelt. Most az új termékeken dolgoznak, kérdés, hogy ki juthat majd hozzá. Eddig csak a Takarékbank jelezte, hogy nála már elérhető az olcsó hitel, a K&H pedig már a honlapján hirdeti. A Diákhitel Központ meghosszabbította a Diákhitel1 igénylésének lejárt határidejét. Tegnap óta minden hitel törlesztése leállt.

Március 19-étől leállt az országban mind a vállalati, mind a lakossági hitelek törlesztése a március 18-án éjfélkor fennálló szerződések alapján folyósított kölcsönöknél, miután Orbán Viktor miniszterelnök előző nap bejelentette, hogy a koronavírus világjárvány miatt a kormány fizetési moratóriumot hirdet a tőke-, kamat- és díjfizetésre 2020. december 31-ig.

A bankok és a bankszövetség is igyekeztek üdvözölni a kormány lépését, sorra jelentették be, hogy leállították a törlesztéseket. Ugyanakkor az OTP Bank azt jelezte, hogy az, hogy a moratórium hogyan érinti a későbbi törlesztőrészleteket, a részletszabályokból fog kiderülni. Ezek a részletek egyelőre a legnagyobb magyar bank előtt sem ismertek, így tájékoztatást is csak később tud róluk adni ügyfeleinek.

A megjelent kormányrendelet – épp a részletszabályok hiánya miatt - arra nem tér ki, hogy a moratórium alatt a bankok nem terhelhetnek büntetőkamatot. Varga Mihály azonban pénzügyminiszter az ATV csütörtöki Egyenes beszéd műsorában azt mondta: „ha azt látjuk, hogy a veszélyhelyzet elmúltával, a moratórium lejártával a bankok ilyen lépésekre készülnek, akkor lépni fogunk.”

Ugyanakkor a pénzügyminiszter arra biztatta az adósokat, hogy aki tud fizetni, ne szakítsa meg a törlesztést, mert arra nem lehet ma garanciát adni, hogy fél év múlva vagy egy év múlva is ebben a helyzetben lesz. Mi azt is hozzátesszük, hogy a kamat- és tőketörlesztés elhalasztása azt is jelenti, hogy a jövőben a terhei a kamatoskamat-hatás miatt nőni fognak. Ráadásul a jelenlegi kamatok (a személyi hitelek esetében ezt itt találja) a jövőben nőhetnek, ami még inkább növelheti a jövőbeli terheket. Ennek már láttuk is az első lépéseit az elmúlt hetekben, hiszen a Bubor emelkedésnek indult, és egyre több bank drágított a hiteleken. Ráadásul a Bubor és az állampapírpiaci hozamok emelkedése a jelzáloghitelek kamatát – kivéve a kellően hosszú távra fixáltakat – automatikusan növelni fogja...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.