2020. március 19., csütörtök

OROSZ ÉS MAGYAR NYOMÁS UKRAJNÁN - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2020.03.19.


A koronavírus miatt csak nem állhat le az élet, amire -orosz vélemény szerint- jó példa, hogy Szijjártó Péter mégiscsak elutazott Moszkvába. Nemzetközi lapszemle.

Számos orosz sajtóorgánum – többek között a Gazeta - számolt be arról, hogy Szijjártó Péter és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Moszkvában tartott közös sajtótájékoztatójukon együtt szólították fel Ukrajnát az ottani kisebbségek jogainak biztosítására, már ami anyanyelvi oktatásukra vonatkozik - ez esetben Szijjártó a kárpátaljai magyarokra gondolt, Lavrov pedig minden bizonnyal az ottani oroszok jogaira. Lavrov a sajtótájékoztatón a szovjet katonai emlékművek magyarországi ápolásáról is szólt, aminek aktualitását a II. világháború győztes hatalmainak 75. évfordulós ünnepségei adják, s az orosz külügyminiszter hozzátette, nincs helye a történelem meghamisításának. Elhangzott, hogy Magyarország kész az oroszokkal való együttműködésre a Török Áramlatban való részvétel érdekében, s így Törökországon és Bulgárián keresztül jövő évtől már hazánkba is érkezik földgáz.

Orosz gesztus

Az orosz nyelvű Express portál és újság a Szijjártó-Lavrov sajtótájékoztatón elhangzottak közül leginkább az ukrán-NATO-viszony értelmezésére vonatkozóakat emelte ki. Lavrov ugyanis nagyon diplomatikusan értésre juttatta, ahogy Oroszország tiszteletben tartja a NATO-határokat, mint ahogy az az EBESZ keretein belül le van fektetve, de rossz szemmel nézi annak egyre keletebbre történő kitolását. A többi NATO-tagállammal szemben Magyarország mindig konstruktívan állt ehhez a kérdéshez – fogalmazott Lavrov. Dicsérte a magyar kormányt, amelyik mindig kiáll azért, hogy ne szakadjon meg a párbeszéd Nyugat és Oroszország között, kerülve ezzel a konfrontációt. Egyébként a koronavírusra is kitért Lavrov, hogy amiatt azért csak nem állhat le az élet, amire jó példa, hogy Szijjártó mégiscsak elutazott Moszkvába. És persze látványosan nem fogtak kezet, könyöküket érintették egymáshoz.

Ukrán-magyar - nem jó barát

Budapest választás elé állítja Zelenszkj ukrán elnököt: a NATO-t vagy a szélsőjobbot választja-e? – ír a dilemmáról a Polemika – vita nevezetű kijevi székhelyű orosz nyelvű portál. A polémiát Szijjártónak a magyar parlamentben elhangzott beszéde váltotta ki, merthogy kijelentette, amíg Zelenszkijék nem változtatják meg az oktatási törvényt, amely biztosítaná a 150 ezer kárpátaljai magyar anyanyelvi oktatását a továbbiakban is, addig blokkolni fogja Ukrajna NATO-partnerségi kapcsolatait. A jelenlegi tervek szerint Budapestre látogat a kijevi külügyminiszter, hogy erről tárgyaljon magyar kollégájával. Utóbbi azt tanácsolta nemrég a kijevi oktatási miniszternek, hogy a magyarokra vonatkozó szabályozást vegyék be a krími tatárokra vonatkozó törvény hatálya alá, amely szerint nekik joguk van anyanyelvükön tanulni az iskolákban. Az ukrán miniszter visszaüzent Szijjártónak, hogy ez lehetetlen, amúgy is gyakorlatilag 53 krími tatár gyereket oktatnak ma Ukrajnában. Kisvártatva menesztette Zelenszkij miniszterét. Most azonban mérlegelnie kell, hogy enged-e a magyar nyomásnak, mert akkor viszont a hazai szélsőjobb haragjával találja szemben magát.

Átutazók

Szintén nagy visszhangot kiváltó hír volt, többek között a Unian ukrán portálon, hogy Magyarország átengedte végre a Szlovéniából érkező ukrán kamionokat. Több napos erőfeszítésbe tellett ugyanis, hisz kormányunk határzárat vezetett be. Több ukrán egyébként gyalog indult neki a határnak, miután úgy tűnt, a magyarok nem mutattak kompromisszumkészséget. Az ukrán nagykövet, Ljubov Nepop végül még a Facebookon is beszámolt erőfeszítése sikeréről.

Történelmi mélységben a forint

Nasdaq portálja beszámolt a Magyar Nemzeti Bank bejelentéséről, miszerint arra ösztönzi a magyar bankokat, hogy hirdessenek moratóriumot a hiteltörlesztésekre a koronavírus okozta nehézségekre tekintettel. Amennyiben a bankok nem állnak kötélnek, akkor a kormánytól kér az MNB segítséget, hogy törvényi úton kötelezze a bankokat erre. A nacionalista kormányfő, írja a Nasdaq, egy évtizedes kormányzása legnagyobb kihívásával szembesül, amikor a várható nagy munkanélküliség miatt monetáris és fiskális eszközökre lesz szüksége a gazdasági válság kezelése érdekében. Megjegyzi a cikk, hogy Közép-Európában hazánkban a legalacsonyabb az irányadó kamat, s történelmi mélységbe süllyedt szerdán az Euro forint árfolyama.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.