2020. március 4., szerda

TÖRVÉNYJAVASLAT KORLÁTOZTA VOLNA AZ ERŐSZAKOS SZÜLŐKET – DE NEM KELLETT A FIDESZES KÉPVISELŐKNEK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: KONCZ TAMÁS
2020.03.04.


A kormánypárti politikusok elviekben egyetértettek volna Szél Bernadett tervével, a gyakorlatban „alkotmányos aggályok” miatt elutasították.

Az ügyészség vagy a gyámhatóság mindig indítványozza a szülői felügyeleti jog felfüggesztését, ha olyan elkövetőről van szó, akit hozzátartozó, volt hozzátartozó bántalmazása miatt ítéltek el. 

Ha pedig a vádlott a szülőtárs ellen követett el erőszakot a bíróság szerint, vonják meg tőle a kapcsolattartási jogokat is – röviden összefoglalva ezt tartalmazta Szél Bernadett a parlament igazságügyi bizottságához beterjesztett törvénymódosító javaslata. amiről a képviselőnő Facebook-bejegyzésben számolt be. 

A módosításra Szél szerint azért van szükség, mert a bíróságok saját hatáskörben nem dönthetnek a szülői jogok korlátozásáról – ehhez minden esetben a vád- vagy gyámhatóság kérésére is szükség van; a kötelezővé tett indítvánnyal azonban az eljárás mondhatni automatikussá válna. 

A független parlamenti képviselő civil szervezetekkel és jogászokkal közösen dolgozta ki a javaslatot, és az vezette, hogy megelőzhetőek legyenek a tragikus győri kettős gyermekgyilkossághoz hasonló esetek. 

A kormánypárti többségű igazságügyi bizottság kedden azonban elutasította, tárgysorozatba sem vette a javaslatot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.