2020. március 4., szerda

AZ USA, AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁG ÉS NÉMETORSZÁG ÁLLNAK AZ ADÓPARADICSOM-LISTA LEGALJÁN, MAGYARORSZÁG A KANYARBAN SINCSEN

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2020.03.04.


A Tax Justice Network évente teszi közzé jelentését, amiben azt vizsgálják, hogy az adott ország mennyire segíti az offshore pénzrejtegetést. Ebben kitüntetett szerepe van a pénzügyi adatok nyilvánosság elöli elrejtésének. Nem meglepő módon a Kajmán-szigetek vezeti a kvázi pénzmosási listát, de előkelő helyen állnak a korrupciómentesnek gondolt, demokratikus nyugati országok.

A lista második helyén az Egyesült Államok áll, és számos EU-s ország is egészen rossz eredményeket ért el. Luxemburg és Hollandia ismert arról, hogy kényelmes feltételeket biztosít a nagy multinacionális cégeknek az adók elkerülésére és nagy hangsúlyt helyeznek a vállalatokra vonatkozó adatok minél kisebb nyilvánosságára is. De más európai országok is rosszul teljesítenek. Ha a különleges jogállású területeket nem vesszük figyelembe, akkor az Egyesült Királyság a 10., Németország pedig a 12. helyen áll.

A Tax Justice Network adatai azért is érdekesek, mert azt is megmutatják, hogy globálisan mekkora súlyuk van ezeknek a gazdaságoknak. Az USA és a nyugat-európai országok előkelő helye azért is nagyon problémás, mert ezeknek óriási szerepe van a világ gazdaságában.

Magyarországnál Ausztria például kétszer, Németország pedig háromszor rosszabb eredményt ért el. Ez nem is csoda, ebben a két országban például egyáltalán nem létezik transzparencia törvény, sokkal kevesebb adat érhető el szinte bármilyen gazdasági tevékenységről, mint Európa keleti felében.

Közép-Kelet-Európa világviszonylatban a vagyonelrejtés kapcsán kifejezetten jól teljesít, a 133 rangsorolt ország és terület közül Lengyelország kivételével minden más régiós ország a lista második felében van. Magyarországnál Szlovénia és Szlovákia helyez csak nagyobb hangsúlyt a térségben a pénzügyi átláthatóságra. Az alábbi grafikon az első 20 helyezett és a térségbeli országok eredményeit emeltük ki, a teljes lista itt érhető el...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.