2020. április 27., hétfő

AZ OPERATÍV TÖRZS NEM MÁS, MINT SZÍNHÁZ A HÍVEKNEK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2020.04.26.


...még tegnap kikerült a Youtube-ra egy olyan videó, amelyen igazi szakértők részletesen elmondják, hogy mi a helyzet a korovírus-járvánnyal Magyarországon. Ez már csak azért is meglepő, mert nem reklámozták túlzottan a történetet, arról nem is beszélve, hogy Müller Cecília mint az ország legjelentősebb szakértője, ott sem volt ezen a rendezvényen. Miután ezen a szomorú tényen túltettük magunkat, emlékezzünk meg arról is, hogy az előadáson konkrét számok hangzottak el, így abba is betekintést nyerhettünk, hogy a szakértők mire alapozták a járvány-ellenes kormányzati stratégiát. Sőt, olyan, jelenleg ördögtől való dolgokat is ki mertek mondani, minthogy többet kellene tesztelni és kötelezővé kellene tenni a védőmaszkokat. Az, ami a videón megtekinthető nem más, mint amit a közvélemény, az újságírók, valamint szakértők tucatjai kérnek számon a kormányon immár több, mint egy hónapja.

A kérdés már csak az, hogy az operett-törzs nevetséges szerencsétlenkedése helyett miért nem álltak elő valódi szakértőkkel és valódi elemzésekkel? Miért gondolták úgy, hogy embert nem érdekel a kormányzati stratégia mögött meghúzódó elgondolás? A legegyszerűbb kérdésekre sem voltak hajlandóak válaszolni, ami már az első perctől kezdve bizalmatlanságot eredményezett. A mai napig nem közölnek területi adatokat és egy-egy vírusgóc kialakulását is sokszor napokig tagadják. Területi adatokat ugyan nem közölnek, de valamiért elkezdték közölni az elhunytak vélt vagy valós krónikus betegségeit, amelyek szerintük minden esetben hozzájárultak a betegek halálához. Valamiért borzasztó fontosnak tartják azt, hogy akár személyiségi jogokat is sértve közöljék az elhunytak említett adatait, de azt továbbra sem tartják fontosnak, hogy minden gócpont kialakulása esetén tájékoztassák a közvéleményt.

Tájékoztatás helyett inkább az információ eltitkolása a cél, amivel úgy hiszik, könnyebben kordában lehet tartani a vírus terjedését. A két órás előadásból az derül ki, hogy az utóbbi hetekben a kormány időt próbált nyerni, hogy majd a gazdaság újraindításakor már felkészülten érhesse a járvány kirobbanása. Ez egy stratégia – hogy jó vagy rossz, azt nem az én dolgom ennyi információ alapján megítélni –, amelyet akár közölhettek is volna a nagyérdeművel, hiszen ha tudjuk mire lehet felkészülni, akkor könyebben elfogadjuk a meghozott döntéseket. Az eddig is tudható volt, hogy ameddig nem lesz – már ha sikerül azt kifejleszteni – védőoltás, addig bármikor előfordulhat, hogy a járvány ismételten elszabadul és a korábbi intézkedések semmissé válnak. Nem gondolta senki sem azt, hogy egyszerűen megállítható a járvány.

De ha a kormány kommunikált volna a saját állampolgáraival – mint ahogy azt megtette a legtöbb demokratikusan működő ország –, akkor úgy érezhettük volna, hogy együtt nézünk szembe egy komoly kérdéssel. Ehelyett a kormány szokásához híven teljesen hülyének nézte a magyarokat. De nem csak az egyszerű állampolgárokat, hanem azokat is, akik egyébként segíthettek volna az adatok elemzésében, vagy a taktika kidolgozásában, hiszen elég sok olyan kutató és tudós van az országban, akik nem feltétlenül kormánypártiak, de egy ilyen helyzetben vélhetően a kormány rendelkezésére álltak volna. A vírus ugyanis nem válogat jobb- és baloldaliak között, ez nem egy politikai kérdés...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.