2020. április 21., kedd

ELTŰNT 400 MILLIÁRD A VÉDEKEZÉS PÉNZÉBŐL – SZÁMOLJON EL TÉTELESEN A KORMÁNY!

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.04.21.


Levelet kaptam egy barátomtól. Nem állítom, hogy barátja a kormánynak, de ez most mellékes. Írása arról szól, hogy szeretné tudni, mire, hogyan ment el majd’ 600 milliárd forint. Azt mondják az illetékesek: felülről nyitott kasszáról beszélünk, olyan pénzről, amely a védekezés érdekében, korlátlanul költhető, nincs felső határ. Ami természetesen érthető, hiszen mindannyiunk érdeke a járvány megfékezése. De – az esetleges haszonélvezőkön kívül – senkinek sem érdeke, hogy ez a költés átláthatatlanul történjen. Az én barátom pedig elkezdett számolni, mégpedig a következőképpen.

– 6000 lélegeztető gép, 200 millió sebészi maszk, 2 millió ruha, izolációs köpeny, 2 millió FFP2,1 millió FFP3, 400 000 teszt, kesztyű, sapka, piaci középáron számolva, hozzávetőleg 70 milliárd forintba kerül. (Egyikből sem jött még ennyi.)

– Volt még állítólag 50 repülési forduló abba a Kínába, amelynek a termékeit egyre több helyen 100 százalékban küldik vissza vagy dobják ki. Legutóbb, a minap, egy EU-s ország dobta ki az összes onnan jött tesztet, hét milliárd forint értékben, mert egyáltalán nem működtek. Az 50 repülési forduló 1.5 milliárd forint.

– A fenti 70 milliárd a mai piaci közép-felső kategóriába tartozik, de ha netán valaki a dupla mennyiséget venné, az ár akkor is csak 140 milliárd forint lenne,

– A kormány legutolsó, erre vonatkozó nyilatkozata szerint, (Szijjártó és Varga), „védekező eszközök" beszerezésére hozzávetőleg 580 milliárd forintot költött el.

Ebből az alábbi következtetések vonhatók le:

1. Vagy a közvetítő haver cégek ( egyre többről derül ki a NER-közeliség) és a szállító légitársaság kerestek 400 milliárd forintot az üzleten.

2. Vagy vannak olyan védekezési eszközök, amelyekről nem beszél a kormány, de akkor melyek azok?

3. Vagy egyszerűen nem tudja a kormány, mi történik...

4. Esetleg az 580 milliárdban benne vannak a balkáni haveroknak szánt védőfelszerelések is? Azok árát kifizetik nekünk? Nekik mennyiért és ki szállítja tovább? Azt ki fizeti?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.